Evenimentul Zilei > Actualitate > De luni încep simulările pentru Bacalaureat. BAC 2018
De luni încep simulările pentru Bacalaureat. BAC 2018

De luni încep simulările pentru Bacalaureat. BAC 2018

Simulările probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat – BAC 2018 – sunt programate în perioada 19-22 martie și se organizează la nivel național.

Simulările probelor scrise din cadrul examenului național de BacalaureatBAC 2018 – se adresează elevilor înscriși în clasele a XI-a și a XII-a la începutul anului școlar 2017-2018 și se desfășoară după următorul calendar:

– 19 martie: Limba şi literatura română – proba E) a) – clasele a XI-a și a XII-a

– 20 martie: Limba şi literatura maternă – proba E) b) – clasele a XI-a și a XII-a

– 21 martie: proba obligatorie a profilului – proba E) c) – clasele a XI-a și a XII-a

– 22 martie: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – exclusiv elevii clasei a XII – a

– 30 martie: comunicarea rezultatelor.

Probele încep, în fiecare zi, la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în sălile unde au loc simulările probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat – BAC 2018 – este permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele pentru simulările probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat – BAC 2018 – sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens.

„Precizăm că obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie”, anunță Ministerul Educației.