De la culegători de căpșuni în străinătate, la proprietari de plantație în România

De la culegători de căpșuni în străinătate, la proprietari de plantație în România . Sursa foto: Dreamstime

Anual, un număr considerabil de români se îndreaptă către alte țări pentru a participa la recoltarea căpșunilor, iar unii dintre aceștia au realizat că această activitate poate fi transformată într-o afacere profitabilă. O familie din români s-a întors acasă și, cu experiența cumulată în străinătate, și-a făcut propria plantație.

Acesta este și cazul unei familii din Suceava, care au pus bazele unei afaceri la noi, după ce au „furat” meserie din străinătate. Cu aproape 10 ani în urmă, acești antreprenori au inițiat o plantație de căpșuni în pitoreasca localitate Hurjuieni. În prezent, se bucură de o afacere de succes care se întinde pe o suprafață impresionantă de 10 hectare.

Căpșunile proaspete cultivate de ei ajung direct în hypermarketurile din regiunile Moldovei, satisfăcând cererea consumatorilor în căutare de produse de calitate.

Cei doi soți au lucrat aproape 4 ani în Germania

Pe câmpul din Suceava, familia Moloce se implică cu dăruire într-un program intens de muncă. În plin sezon, începând de la 5 și jumătate dimineața și până cu o oră înainte de miezul nopții, aceștia sunt dedicați activităților agricole.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suntem cam pe toată suprafaţa Moldovei. Piatra Neamţ, Suceava, Botoşani, Bacău", spune Adrian Moloce, cultivator de căpşuni. Noi de acolo am învăţat cum se plantează, cum se culege, cum se foloseşte un ambalaj, cum se paletează. Am avut diferite impedimente, dar nu de netrecut”, a povestit Simona Moloce, cultivator de căpşuni.

Pe plantația din Suceava, găsim o varietate impresionantă de 8 soiuri de căpșuni, atât pentru sezonul de primăvară, cât și pentru cel de toamnă. Astfel, între perioada mai și înghețurile de iarnă, oamenii nu lipsesc niciodată de pe câmp.

Soții Moloce dezvăluie că unul dintre soiurile pe care le culeg acum se numește Honeoye, fiind un soi mai vechi, dar timpuriu, cu un gust ușor acrișor și o textură extrem de moale și delicioasă. Anul trecut, plantaţia familiei Moloce a avut o producție totală de aproximativ 100 de tone, potrivit observatornews.ro.

Sprijin substanțial pentru producătorii de căpșune

O nouă schemă de ajutor de stat pentru cultivatorii de căpșune este cuprinsă într-un proiect de lege, care a fost depus la începutul acestei luni de UDMR în Parlament.

„Potrivit proiectului de lege, producătorii de căpșune care își desfășoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice și cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpșune pe o suprafață de cel puțin 0,3 hectare sau pe o suprafață destinată cultivării în spații protejate de cel puțin 500 mp”, a declarat deputatul Magyar Lóránd de Satu Mare.