De la „Cel mai iubit Fiu al Poporului și Savanta de Renume Mondial”. Cuplu Ceaușescu i-a exasperat pe români

De la „Cel mai iubit Fiu al Poporului și Savanta de Renume Mondial”. Cuplu Ceaușescu i-a exasperat pe români

De la „Cel mai iubit Fiu al Poporului și Savanta de Renume Mondial”, la „Odiosul și Sinistra”. Cuplul Ceaușescu, unul dintre cele mai controversate din istoria României

De la „Cel mai iubit Fiu al Poporului și Savanta de Renume Mondial”, la „Odiosul și Sinistra”. Cuplul Ceaușescu, unul dintre cele mai controversate din istoria României

Nicolae și Elena Ceaușescu au vizitat peste 150 de state ale lumii. Au fost cuplul de partid și de stat, Cabinetul 1 și Cabinetul 2. El, Conducătorul Iubit, ea Mama Națiunii. Au sfârșit la zid, ca „Odiosul și Sinistra”.

Cuplul Ceaușescu călit în „lupta de clasă”

Nicolae Ceaușescu, fiul lui Andruță și Lixandra Ceaușescu (Alexandra) s-a născut la 23 ianaurie 1918, la Scornicești (de fapt într-un cătun dependent de Scornicești, care a fost integrat în localitatea principală) într-o familie cu mulți copii, în care părinții erau agricultori. Nicolae Ceaușescu avea o soră, Niculina și un frate Marin, mai mari decât el. Ei au ajuns la București, unde, în 1930, la 12 ani, va ajunge și tânărul Nicu. Ucenic la cizmăria patronată de soțul Niculinei, unde lucrase și Marin, Nicu nu prea e atras de muncă și intră în cercurile marxiste. Așa se face că face cunoștință cu arestul și închisoarea, încă de la 15 ani, în 1933, fiind judecat la Craiova. În 1936, e arestat la Tîrgoviște, procesul se judecă la Brașov și mai face închisoare la Doftana.

Eliberat, continuă munca și ajunge în preajma celui de Al Doilea Război Mondial, închis din nou, la Văcărești, Jilava și Târgu Jiu unde stă până la 23 august 1944. Se apropie de liderul comuniștilor din închisori Gheorghe Gheorghiu Dej, devenind un om de bază al acestuia.

Multe controverse și enigme

Lenuța Petrescu se naște la Petrești Dâmbovița, în casa lui Nae și Alexandrina Petrescu. Este al doilea copil al familiei. Data nașterii a fost 7 ianuarie, dar anul era fie 1916 fie 1919, conform diverselor documente. În 1936, pleacă la București, la fratele ei Gogu, devine muncitoare la fabrica Jacquard. Viața sa ascunde multe controverse. Intră în mișcarea ilegalistă comunistă dar nu face o zi de închisoare. Lucrează la Ajutorul Roșu. Planează suspiciunea că ar fi fost recrutată de Siguranță, ajungând să-l cunoască pe Nicolae Ceaușescu în 1939. Deși se vor căsători  8 ani mai târziu, se spune că au fost împreună de la 1 mai 1939 până pe 25 decembrie 1989, deci 50 de ani.

Elena Ceaușescu

Acordarea Elenei Ceauşescu a titlului de Doctor Honoris Causa în Peru (septembrie 1973).

Cei doi se cunosc la manifestarea organizată de Mihai Ralea pentru Carol II (Mihai Ralea va fi politruc comunist apoi), cu ocazia Zilei Muncii. Nicu a votat masiv pentru Lenuța să devină Regina Muncii la Balul din Parcul Veseliei. A cumpărat cărți poștale pe care era scris numele candidatei.

Lenuța Peteescu a lucrat la Ajutorul Roșu. În 1943, l-a vizitat pe fratele ei Gogu, închis la Târgu Jiu cu Nicu, viitorul ei soț. Acolo era ănchis și tatăl lui Ion Iliescu, Alexandru, de aceea, micul Ionel se ținea după fustele Lenuței care mergea cu pachete la ei. Nu se știe cum lui Ceaușescu i se dă voie când merge în oraș, la dentist, să aibă relații cu Lenuța. Se află, el primește vot de blam, ea e exclusă din activitate, deși teoretic, era membră ilegalistă din 1937. I se va recunoaște vechimea din 23 august 1944 în Comisia de Revizie.

Ascensiunea celor doi conducători

Nicu  este eliberat în 1944. La 31 august 1944, el ține primul discurs la balcon. Ea, lângă el, visa deja la ascensiune, se schimbase regimul. De atunci și până în 1989, vor fi nedespărțiți. Ceaușescu e instructor regional la Constanța și la Craiova, devine viceministru la Agricultură și General-maior la Direcția Politică a Armatei. Lenuța devine funcționară la MAE, dar e demisă. Cei doi se căsătoresc la 23 decembrie 1947. Până în 1951, li se nasc trei copii, Valentin, Zoia, Nicu. Elena e trimisă la un curs special pentru ingineri chimiști și ajunge șefă a ICECHIM. În 1967 e doctor în chimie, în 1974, membră a Academiei Române. În 1979, devine Cabinetul 2, din 1980 e deputat în Marea Adunare Națională și adjunct al șefului Guvernului. Evident, devine Ministrul Educației și Învățământului.

Cuplul dictator: apogeul și decăderea

Elena este un zbir cu copiii ei. O urmărea pe Zoia care avea tot felul de iubiți. Fie ei pleacă la studii, ori la posturi diplomatce, goniți de mama ei. Într-un târziu, devine soția lui Mircea Opran. Ceaușescu desființează Institutul de Matematică unde Zoia era adjunct pentru că directorul cel mare nu știa cu cine fugise adjuncta sa, Zoia.

Nicu se îndrăgostise lulea de Donca Mizil, dar fata gravidă în șase luni e chiuretată și cuplul destrămat. Căsătorit obligat cu Poliana Cristescu, Nicu nu are nicio treabă cu ea. Ca să fie rupt de anturajul său, Elena îl trimite prim-secretar la Sibiu. Nadia Comăneci și Daniela Vlădeascu i-ar fi fost iubite,

Singurul care s-a căsătorit din dragoste a fost fiul cel mare, Valentin. El s-a căsătorit cu Iordana Borilă, fiica ilegalistului comunist de origine bulgară, Iordan Dragan Rusev, alias Petre Borilă, Cei doi vor divorța ulterior.

Cuplul Ceaușescu va avea un cult al personalității exacerbat. Asta până în decembrie 1989, când după eșecul mitingului, cei doi fug de la București pe 22 decembrie și ajung într-o cazarmă la Târgoviște. Pe 23 decembrie 1989, aniversau 42 de ani de căsnicie. două zile mai târziu, sfârșeau executați.

Ea a spus: „împreună am luptat, împreună murim” când s-a propus să fie executați separat. Era 25 decembrie 1989, înainte de ora 15.00, când s-a pronunțat decesul, ca urmare a împușcării după simulacrul numit procesul Tribunalului Militar Extraordinar.

 

Ne puteți urmări și pe Google News