Editura Evenimentul si Capital

De la antisemitism la iudaism: povestea incredibilă a unui membru fondator al Jobbik, extrema dreaptă maghiară

14-04/jobbik-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 879 Vizualizari

Csanad Szegedi a fost unul din liderii marcanți ai Jobbik până în 2012 atunci când și-a descoperit rădăcinile evreiești. Extremistul a început apoi un amplu proces de reinventare care a culminat cu convertirea sa la iudaism, scrie săptămânalul german Der Spiegel.

În vârstă de 31 de ani, Szegedi a fost adjunctul lui Gabor Vona în fruntea partidului pe care l-a reprezentat și în Parlamentul European. Din aceste poziții, el a tunat și fulgerat împotriva evreilor pe cate i-a acuzat că vor să jefuiască Ungaria și că s-au aliat cu romii pentru a-i transforma pe unguri în minoritate în propria lor țară. Nu s-a sfiit să se afișeze public în uniforma Gărzii Maghiare, gruparea paramilitară interzisă de autoritățile de la Budapesta.

Viața i s-a schimbat radical când a aflat că este evreu. S-a converit la iudaism, mănâncă kosher, învață ebraică și merge la sinagogă în fiecare vineri. Dovid Szegedi este acum numele său și poartă kipa pe cap.

În vara anului 2012 Szegedi a părăsit partidul Jobbik și a început să studieze Tora. A călătorit în Israel unde a vizitat memorialul Holocaustului Yad Vashem și a mers la Zidul Plângerii. Privește cu rușine la materiale video de pe YouTube unde apare rostind discursuri extremiste. Ura era aingura reacție pe care o avea atunci. „Mai întâi uram infractorii romi. Apoi am început să urâm toată etnia. Apoi am început să îi urâm pe slovaci și pe români. Tot timpul voiam mai mult, era ca o dependență” a declarat el.

În 2003 a fost unul din fondatorii Jobbik, perioadă ân care antisemitismul era în floare. În 2010, unul din liderii Jobbik a pus mâna pe un document din arhivele comuniste în care a descoperit că Szegedi, pe atunci europarlamentar, provenea dintr-o familie de evrei. I-a dat acestuia o întâlnire și i-a dezvăluit ce descoperise, filmând pe scuns întreaga conversație cu Szegedi. Acesta a încercat să își mituiască colegul pentru a nu informa partidul, dar înregistrarea a ajuns în final în mâinile lui Vona Gabor. „Super”, ar fi exclamat acesta, „ești paravanul perfect pentru acuzațiile de antisemitism”.

Membrii Jobbik au cerut însă expulzarea sa din partid. „Ar trebui să te împușcăm în cap” i-ar fi declarat unul. Atunci când a contactat un rabin din Budapesta pentru a începe o nouă viață, acesta a crezut că este o glumă proastă. Membrii comunității evreiești au decis însă să îl ajute. „Era un om în cădere. Szegedi a văzut pe pielea lui ce înseamnă să fii discriminat” își amintește rabinul Koves, referindu-se la reacția colegilor din Jobbik. Szegedi a refuzat să își dea demisia din Parlamentul European în ciuda presiunilor partidului. Nu am vurt să las locul unui extremist, argumentează el.

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI