De joi trăim pe datorie. Omenirea a consumat resursele planetare pentru acest an

De joi trăim pe datorie. Omenirea a consumat resursele planetare pentru acest an Sursa: Arhiva EVZ

Omenirea își va consuma, în această săptămână, joi, toate resursele planetare aferente anului în curs. Calculele au fost făcute de un ONG care atrage atenția asupra consecințelor epuizării resurselor naturale ale planetei.

„Ziua depăşirii”, așa cum se numește, a revenit în acest an la nivelul din 2019, după ce consumul a scăzut în 2020, pe fondul crizei sanitare. Joi, omenirea îşi va fi consumat toate resursele planetare, a avertizat ONG-ul american Global Footprint Network, citat de AFP.

„Cu mai mult de cinci luni înainte de sfârşitul anului, pe 29 iulie vom fi epuizat bugetul planetar al resurselor biologice pentru 2021. Dacă mai aveam nevoie de un semnal de alarmă pentru urgenţa climatică şi ecologică cu care ne confruntăm, «Ziua Depăşirii» resurselor de pe Terra se ocupă de acest lucru”, a declarat într-un comunicat publicat Susan Aitken.

Aceasta este o expertă în politologie din Glasgow, oraș care va găzdui Conferinţa ONU pentru Schimbări Climatice (COP26) în luna noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest indice ilustrează consumul tot mai rapid al resurselor natural de către populația umană, în expansiune permanentă. Astfel, în timp ce planeta are o capacitate limitată, cererea de resurse din partea populație este din ce în ce mai mare.

Potrivit calculelor specialiştilor, în acest an ar fi nevoie de 1,7 planete de dimensiunea Terrei pentru a asigura nevoile populaţiei mondiale într-o manieră durabilă.

Data de la care trăim pe datorie vine din ce în ce mai rapid

Data este calculată raportând amprenta ecologică a activităţilor umane (suprafeţe terestre şi maritime necesare pentru a produce resursele consumate şi pentru a absorbi deşeurile populaţiei) şi „biocapacitatea” Terrei. Este vorba despre capacitatea ecosistemelor de a se regenera şi de a absorbi deşeurile produse de oameni, mai ales captarea CO2.

Această „depăşire” se produce când presiunea umană depăşeşte capacităţile de regenerare ale ecosistemelor. Potrivit ONG-ului citat, data la care omenirea începe să trăiască „pe datorie”, în fiecare an, vine din ce în ce mai devreme. De la 29 decembrie în 1970, la 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010. În 2020, data a fost amânată cu trei săptămâni din cauza lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19.

„Aceste date arată în mod clar că planurile de relansare în era post-COVID-19 nu pot avea succes pe termen lung decât dacă se sprijină pe regenerare şi pe gestionarea rezonabilă a resurselor ecologice”, a declarat Laurel Hanscom, CEO-ul Global Footprint Network, citat în acelaşi comunicat.