Trimișii săi s-au deplasat între Phenian și Washington pentru a ajuta la organizarea primei întâlniri între Kim și președintele Donald Trump la Singapore, în iunie 2018, dar s-a confruntat cu critici pentru că a interpretat într-un mod excesiv de optimist semnalele de la Phenian. Seulul a pierdut din credibilitate atunci când a devenit clar, în timpul negocierilor, că Kim nu avea intenția de a elimina cu ușurință bombele atomice, adică cea mai puternică garanție a sa de supraviețuire.

În această nouă rundă de decizii, însă, lipsește protagonistul escaladării tensiunilor din ultimele săptămâni, respectiv Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean. Există o dezbatere aprinsă în rândul analiștilor cu privire la rolul acesteia: a fost desemnată sau nu prima în linie de succesiune la tronul singurei dinastii familiale din lumea socialistă?

Contextul în care s-a dezvoltat dezbaterea este cel al dovezilor din ce în ce mai mari privind rolul asumat de Yo Jong într-un moment în care prezența fratelui său mai mare s-a rărit, atât de mult încât luna trecută presa a speculat că este grav bolnav sau chiar mort. Afirmația a fost ulterior dezmințită de revenirea tânărului lider pe scena politică. Între timp, Kim Yo Jong pare să fi luat frâiele politicii intercoreene și a fost principalul arhitect, cu o serie de declarații și amenințări, al întreruperii drastice a dialogului cu Sudul, care deja s-a retras după cel de-al doilea summit între Kim și președintele american Donald Trump.

Totuși, a vorbi despre un „moștenitor” desemnat este încă prematur, chiar dacă singurul „concurent” posibil pentru rolul de succesor – fratele vitreg al defunctului Kim Jong Il, Kim Pyong Il (65 de ani), fost diplomat – s-ar fi retras la viața privată și există zvonuri că ar fi chiar în arest la domiciliu. Există și alte elemente care sunt împotriva posibilității unei succesiuni între frate și soră.

De exemplu, nu este în niciun caz ceva „unic” că o soră sau un frate se află alături de liderul nord-coreean: Kim Kyong Hui (femeie) a jucat un rol foarte important în regimul fratelui Kim Jong Il la începutul anilor 2000; Kim Il Sung i-a acordat o poziție centrală fratelui său Kim Yong Ju. Și, totuși, niciunul dintre ei nu a devenit la rândul său dictator și transferul puterii a fost întotdeauna de la tată la fiu. (Rador)

PAGINA ANTERIOARA