De ce unii oameni se îmbolnăvesc de cancer și alții nu? Un medic susține că a găsit răspunsul

De ce unii oameni se îmbolnăvesc de cancer și alții nu? Un medic susține că a găsit răspunsul Cancer Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Medicul David Servan Schreiber s-a luptat chiar el de două ori această maladie și povestește cum a reușit să se vindece. Nu contestă tratamentele convenționale, dar și spune că un alt aspect este mult mai important.

Medicul de origine franceză David Servan Schreiber, specializat în psihiatrie și neurologie încearcă să răspundă în ultima sa carte la o întrebare care a generat numeroase dispute în lumea medicală: De ce unii oameni se îmbolnăvesc de cancer și alții nu?. Medicul își prezintă propria luptă cu boala și susține că factorul psihic este crucial când vine vorba despre maladia secolului.

Cartea denumită „Anticancer“ este contestată de mai mulți oameni de știință, dar are vânzări record. Medicul, care este și profesor la o universitate de pretigiu de peste Ocean, a fost diagnosticat cu o tumoră pe creier în urmă cu câțiva ani. A fost operat, a făcut radioterapie și chimioterpie. A urmat întocmai recomandările oncologilor. Boala a intrat în remisie, dar a revenit în urmă cu doi ani.

Disperat pentru viață, după cum scrie chiar el, David Servan Schreiber a vrut să înțeleagă de ce unii oameni fac cancer. Medicul spune că moștenirea genetică contează, dar că stilul de viață trebuie privit ca un factor major de risc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stilul de viață este crucial

David Servan Schreiber spune că persoanele optimiste, care nu au un loc de muncă stresant și preferă să se relaxeze în natură au un risc mult mai mic să dezvolte cancer. El susține că psihicul joacă un rol extrem de important, iar medicii ar trebuie să trateze organismul ca pe un tot unitar și să nu se axeze doar pe partea fizică.

„Cancerul este mai mult o chestiune de stil de viață, decât de genetică sau de altceva. Am vrut să aflu motivul pentru care unii oameni fac cancer, iar alții nu. Ceea ce am descoperit este faptul că, așa cum toți avem celule canceroase în corp, tot așa avem și mijloacele naturale pentru a ne apăra împotriva bolii. Nu trebuie decât să învățăm le folosim“, a scris David Servan Schreiber în cartea sa.

Pacienta care a învins soarta

Medicul prezintă și cazul unei femei de 55 de ani care a fost diagnosticată cu cancer în fază terminală și căreia i se spusese că mai are câteva luni de trăit. Când a primit diagnosticul lucra la o mare companie în cadrul căreia avea un post de conducere extrem de stresant. A decis să iasă la pensie, s-a mutat la țară, a mâncat sănătos și a practicat meditația.

„Au trecut opt ani și este încă în viață. Metastazele s-au retras într-un interval de aproximativ șase luni. Medicii au fost șocați de evoluția pacientei, considerand-o unul dintre acele cazuri pe care știința le numește “remisie spontană din cauze necunoscute”.

În programul său de viață au apărut lucrurile pe care femeia și le dorise toata viața: să citească, să picteze și să trăiască aproape de natură. Până atunci nu avusese timp să se bucure de lucrurile simple“, mai scrie medicul în cartea sa, potrivit doctorulzilei.ro.