Creierul este în formă maximă în jurul vârstei de 22 de ani, şi se menţine aşa fără niciun efort suplimentar doar câţiva ani. Începând de la 27 de ani, îşi fac apariţia primele semne ale îmbătrânirii creierului, iar problemele se acutizează dacă nu stimulaţi suficient creierul.

O alimentaţie săracă în grăsimi şi bogată în vitamine şi nutrienţi şi o hidratare corespunzătoare reprezintă cei mai uşori paşi spre o memorie de fier.

Un program regulat de somn, care include opt ore de odihnă şi câteva activităţi spotive întregesc tabloul pentru o activitate cerebrală fără prea mari probleme.

Alimentația și memoria

Alimentaţia este un element cheie în prevenirea tulburărilor de memorie. Chimicalele din creier pot fi influenţate de ceea ce mâncăm, iar alimentaţia poate conduce la schimbări în gândire şi comportament.

"Nu există o alimentaţie specifică menită să ţină la distanţă probleme de memorie, însă trebuie să menţineţi un stil de viaţă sănătos per total, care să înceapă cel târziu în perioada adultului tânăr (la vârsta de 20 de ani), şi să se menţină toată viaţa", recomandă prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Studiile arată că alcoolul, cofeina, zahărul, ciocolata, prăjiturile, biscuiţii, brânza şi pâinea sunt vinovate de o stare de proastă dispoziţie, care favorizează tulburările de memorie.