De ce uităm anumite lucruri și de ce ne amintim altele. Explicațiile specialiștilor
- Maria Miron
- 19 februarie 2022, 22:27
Care sunt cauzele care duc la uitare și de ce memoria noastră aduce în prezent doar anumite fragmente ale realității trecute. Sunt întrebări la care specialiștii au un răspuns.
Creierul este cel mai complex organ uman cunoscut. De aceea, tainele legate de el nu sunt puține. Acest organ conține peste 100 de miliarde de neuroni, necesari în procesul de învățare. Altfel, se întâmplă uneori să nu ne amintim unde am lăsat celularul sau dacă am încuiat ușa locuinței la plecare.
Aceste episoade de uitare sunt explicate de Talya Sadeh, cea care și-a propus să afle dacă uitarea e un proces cauzat de îmbătrânire ori este cauzată de factori de mediu.
Potrivit lucrării lui Sadeh și a colegilor ei, „cauza principală a uitării depinde în fapt de natura memoriei iniţiale”. Mai mult, cercetătorii afirmă că atât fenomenul de îmbătrânire, cât și interferența factorilor de mediu pot avea urmări asupra creierului uman ajuns la senectute.
Motivul uitării pare să depindă de modul în care memoria este stocată în creier.În urma unui studiu-experiment, autorii au observat că o memorie poate lua forma a două reprezentări diferite în creier – familiaritate sau amintire.
„Asta pentru că lucrurile pe care le amintim sunt predispuse la interferenţe!”, spun cercetătorii.
Un stil de viață sănătos poate preveni demența
Creierul este în formă maximă în jurul vârstei de 22 de ani, şi se menţine aşa fără niciun efort suplimentar doar câţiva ani. Începând de la 27 de ani, îşi fac apariţia primele semne ale îmbătrânirii creierului, iar problemele se acutizează dacă nu stimulaţi suficient creierul.
O alimentaţie săracă în grăsimi şi bogată în vitamine şi nutrienţi şi o hidratare corespunzătoare reprezintă cei mai uşori paşi spre o memorie de fier.
Un program regulat de somn, care include opt ore de odihnă şi câteva activităţi spotive întregesc tabloul pentru o activitate cerebrală fără prea mari probleme.
Alimentația și memoria
Alimentaţia este un element cheie în prevenirea tulburărilor de memorie. Chimicalele din creier pot fi influenţate de ceea ce mâncăm, iar alimentaţia poate conduce la schimbări în gândire şi comportament.
"Nu există o alimentaţie specifică menită să ţină la distanţă probleme de memorie, însă trebuie să menţineţi un stil de viaţă sănătos per total, care să înceapă cel târziu în perioada adultului tânăr (la vârsta de 20 de ani), şi să se menţină toată viaţa", recomandă prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Studiile arată că alcoolul, cofeina, zahărul, ciocolata, prăjiturile, biscuiţii, brânza şi pâinea sunt vinovate de o stare de proastă dispoziţie, care favorizează tulburările de memorie.