Încă patru ani cu Donald Trump la Casa Albă ar fi mană cerească pentru Rusia, se tem ucrainenii.
De când și-a obținut independența, în 1991, Ucraina s-a gândit la America ca fiind cel mai bun - și cel mai valoros - prieten al său pe scena internațională.
Această relație a devenit și mai vitală în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a stârnit un conflict care continuă să afecteze sângeros estul Ucrainei.
Dar, mai degrabă decât să vadă SUA ca o sursă de sprijin, ucrainenii privesc acum Washingtonul cu teamă și îngrijorare, existând temeri că o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie ar putea trimite un semnal Rusiei - care, potrivit rapoartelor informațiilor americane, încearcă activ ca republicanul să fie reales - că își poate crește agresivitatea împotriva Ucrainei.
Nu-i pasă de noi
Primii patru ani ai lui Trump au fost o cursă incomodă pentru Ucraina, care s-a trezit, de mai multe ori, în centrul atenției dezbaterii politice americane, inclusiv ca parte a unei anchete de destituire a lui Trump, initiate de democrați.
Președintele SUA i-a numit ucrainenii „oameni oribili” și a făcut presiuni pentru ca Rusia să fie fie autorizată să revină în clubul G7 + 1 al celor mai mari economii din lume, din care a fost expulzat ca urmare a invadării Crimeei.
În consecință, ucrainenii și-au răcit relațiile cu SUA, potrivit jurnalistului ucrainean Vitali Sych, redactor la Novoie Vremia.
„Mulți oameni consideră că, înainte ca Trump să devină președinte, Statele Unite erau cel mai bun aliat diplomatic, politic și militar al Ucrainei - aliatul de care aveam cu adevărat nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei și a ne ajuta împotriva agresiunii rusești”, a spus Sych. „Am pierdut o mare parte a acestui sentiment în timpul președinției lui Trump”.
Ucrainenii știu că „Trump nu este America” și că există încă un sprijin bipartizan puternic pentru Ucraina în Congres”, a adăugat Sych.
„Dar ei percep că Trump nu este la fel de îngrijorat de soarta Ucrainei așa cum au fost președinții anteriori - și că, atâta timp cât stă în biroul oval, le va îngreuna viața”.
Reacție pavloviană la Casa Albă
„Impresia mea este că Trump a dezvoltat un traumatism emoțional vizavi de Ucraina, care a dus la o reacție pavloviană în care vede Ucraina negativ, se fereste de problemele ucrainene, încearcă să uite de această țară”, a spus Sych.
„Inexplicabila empatie a lui Trump față de Rusia” și disponibilitatea sa de a închide ochii la „crimele și faptele greșite” ale lui Putin sunt cele care îl fac pe Trump atât de periculos pentru Ucraina, a adăugat el.
În ceea ce-l privește, candidatul democrat american, Joe Biden, a promis că va sprijini Ucraina, inclusiv cu accesul la armele letale americane.
„Din câte îmi dau seama, majoritatea ucrainenilor își țin respirația și speră că Biden va câștiga”, a declarat Brian Bonner, editor la Kiev Post.
„Biden cunoaște Ucraina destul de bine și a fost aici ca vicepreședinte de șase sau șapte ori, în cadrul administrației Obama”.
Ucrainenii speră că vor beneficia de experiența anterioară a lui Biden în Ucraina și de înțelegerea sa că „înfrângerea Rusiei înseamnă și înfrângerea corupției în Ucraina”, potrivit lui Bonner.
Mai degrabă decât sprijinul pe scară largă pentru Biden, ar putea fi mai exact să spunem că o majoritate din Ucraina este îngrijorată în mod activ de politicile lui Trump, a declarat Volodimir Fesenko, care conduce compania de consultanță politică Penta și a consiliat anterior guvernele foștilor președinți Petro Poroșenko și Viktor Iușcenko.
„Se tem de el pentru că nu înțelege în mod adecvat Ucraina și declarațiile sale asupra Ucrainei par negative”, a spus Fesenko, referindu-se la Trump. „Oamenii sunt îngrijorați de eforturile sale de a construi o relație strânsă cu Putin”.
Putin așteaptă. Nu mai are mult
Pe măsură ce data se apropie și tensiunile cresc, majoritatea politicienilor și oficialilor ucraineni nu sunt dispuși să vorbească deschis despre alegerile din SUA, de teamă că asociații lui Trump, precum fostul primar din New York, Rudy Giuliani, vor încerca să-i tragă într-un alt scandal de „ingerință a Ucrainei”.
În particular însă, diplomați, informații și oficiali militari ucraineni au discutat despre posibilitatea ca, dacă Putin îl va vedea pe Trump pierzând în noiembrie, el și-ar putea dezlănțui forțele pentru a controla mai multe teritorii ucrainene în perioada de dinaintea depunerii jurământului de către Biden.
După ce Rusia a ocupat Crimeea în 2014, Ucraina a întrerupt alimentarea cu apă a peninsulei, care are puține surse proprii. Crimeea devine din ce în ce mai secetoasă și Putin ar putea, sub pretextul unei „misiuni umanitare”, să lanseze o invazie pentru a lua o mare parte din teritoriul continental ucrainean care conține o sursă de apă.
Experții ucraineni au avertizat că uriașele exerciții militare rusești care au început în această lună aproape de granița sud-estică a Ucrainei ar putea oferi acoperire pentru repoziționarea militarilor și echipamentelor în pregătirea unui atac asupra Ucrainei, în concert cu formidabilele forțe militare ale Rusiei deja aflate în Crimeea.
O victorie pentru Biden, susțin ucrainenii, ar readuce un sentiment de normalitate în relațiile care au devenit din ce în ce mai imprevizibile în ultimii patru ani. Dacă Trump este reales, sentimentul este că orice s-ar putea întâmpla.