O echipă de cercetători de la School of Medicine a Universităţii din Pennsylvania, SUA au descoperit unul din motivele pentru care virusul Ebola este atât de puternic, ucigător şi eficient.
Infectând o cultură de celule cu virusul Ebola, ei au descoperit că virusul opreşte funcţionarea unei proteine numită teterină (tetherin) care în mod normal blochează răspândirea virusului de la o celulă infectată la alte celule, informează ŞtiinaAzi.
Când o celulă este infectată cu virusul Ebola (ceea ce duce la moarte în 90% din cazuri), celula este transformată de către virusi într-o fabrică care produce un număr mare de noi virioni. Aceşti virioni sunt apoi eliberaţi de către celulă pentru a infecta şi alte celule şi astfel a creşte aria de răspândire a infecţiei.
Teterina este unul din modurile prin care organismul răspunde la această infecţie. Dacă funcţionează corect, teterina împiedică celula infectată să elibereze virusul nou creat, oprind astfel răspândirea virusului către alte celule. Cu toate acestea, noul studiu descoperă faptul că virusul Ebola a dezvoltat un nou mecanism de a bloca teterina de a îşi face treaba, astfel că virusul se poate răspândi la alte celule.
"Această informaţie ne oferă o nouă metodă de investigare a modului în care teterina funcţionează", spune Bayes. "Se pare că acest factor celular este dezafectat atunci când o proteină produsă de virusul Ebola se combină cu teterina. Dacă înţelegem cum proteina din Ebola împiedică activitatea teterinei, vom putea să dezvoltăm medicamente care să impiedice această interacţiune, permiţând astfel sistemului natural de protecţie al celulelor să încetinească răspândirea infecţiei şi astfel persoana sau animalul să aibă o şansă reală de a răspunde la medicamentaţia antivirală şi astfel să se însănătăşească", a completat acesta.