De ce Ponta şi Iliescu îl vor "mort" pe Mircea Geoană

De ce Ponta şi Iliescu îl vor "mort" pe Mircea Geoană

ANALIZĂ EVZ. În timp ce Victor Ponta, prin războiul cu Geoană, simte nevoia să demonstreze că el este şeful în PSD, Ion Iliescu este mânat doar de dorinţa de răzbunare faţă de cel care l-a învins în 2005.

Mircea Geoană pare un un cui în talpa PSD. Un cui care face ca PSD să şchioapete, iar Victor Ponta, aflat în vârful partidului, să se clatine. Conflictul dintre Geoană şi Ponta, care îl are aliat şi pe Ion Iliescu, are o explicaţie în istoria comună a celor trei lideri PSD.

Deşi uniţi, Ion Iliescu şi Victor Ponta au motive diferite să caute să-i provoace lui Geoană sfârşitul. Pentru Ponta, politician în plină afirmare, lupta cu Geoană este o cale de legitimare în poziţia de şef al PSD. Pentru Iliescu, politician trecut de finalul carierei, este doar răzbunare.

Totul e despre funcţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Ponta are toate motivele să fie supărat pe Geoană. Acesta l-a numit ministru în guvernul PDL-PSD (2008). L-a făcut purtătorul său de cuvânt în campania pentru preşedinţia României (2009). I-a promis că-l va face ministru al justiţiei când va ajunge la Cotroceni. Numai că Geoană nu a mai ajuns preşedinte. Şi, astfel, nici Ponta n-a ajuns ministrul Justiţiei. Aşa că este îndreptăţit să fie furios pe Geoană. Drept pentru care l-a înfruntat la primul Congres PSD. Dar furia nu i-a trecut nici în seara lui 20 februarie 2010, când, după numărarea voturilor, Ponta a fost desemnat preşedinte al PSD. Aşa că a doua zi a continuat lupta pentru legitimarea ca şef al PSD. A abolit regulile din "era Geoană": a interzis parcarea maşinilor în curtea din Kiseleff şi declaraţiile făcute de lideri, dezorganizat, din faţa uşii partidului. Revoluţia a durat o săptămână, dar a fost simbolică.

Ponta avea nevoie să îşi consolideze scaunul atacându-l pepredecesorul său pe care îl percepe drept prim rival şi primă ameninţare. Mai ales că, la congres, îl învinsese la limită, la o diferenţă mică, de aproximativ 80 de voturi. Cum nici neîmpăcatul Geoană nu era prea liniştit, Ponta a găsit repede pretexte să-l pună la zid: propăvăduieşte idei nepotrivite - o alianţă cu PNL. Pentru acest "deviaţionism" a reuşit să-l suspende din partid timp de şase luni. L-a ameninţat ca şi acum că-l lasă fără demnitatea de al doilea om în stat, iar Geoană s-a liniştit o vreme. În acest timp, Ponta a făcut şi alianţa cu PNL şi şi-a împărţit cu Crin Antonescu primele demnităţi în viitorul stat al USL.

Din dragoste de Antonescu

Acum, Geoană a ieşit şi a contestat această împărţire. Recent, într-o emisiune TV, a spus că ar mai candida o dată la preşedinţia României. Deşi pare un vis inocent, declaraţia lui a fost percepută ca un atac la ordinea stabilită în USL: Ponta premier, Antonescu candidat la preşedinţie. Aşa că, pentru a nu fi tulburată armonia în opoziţie, Ponta a vrut să-l asigure pe Antonescu că va rămâne prezidenţiabilul său preferat. Pentru a-i demonstra asta, a zis să-i aplice o corecţie lui Geoană.

Americanii-s de vină

Ponta a mai avut un motiv să agite din nou ideea sancţionării lui Geoană. Acesta a plecat într-o vizită în SUA. Preşedintele PSD s-a arătat deranjat că nu a fost anunţat şi a vânturat ideea că pentru asta, Geoană ar merita revocat de la Senat.

Mai mult, a anunţat repede că şi el va pleca în vizită în SUA, în 2012. Deşi caută să minimalize cazul spunând că "Geoană nu e un subiect în PSD", Ponta şi-a dedicat mare parte din mandatul de şef al PSD acestui conflict.

Iliescu, încremenit în "Revanşa"

Pentru Iliescu nu mai există mize politice. Să pună umărul la îngroparea lui Geoană e doar un act de pură răzbunare.

Conflictul dintre cei doi a izbucnit la Congresul din 2005. Geoană a fost singurul care a îndrăznit să-l înfrunte pe de aşa-zisul "patriarh" al PSD. Mai mult, l-a şi înfrânt în alegerile interne. A fost ultimul mare eşec politic al lui Iliescu. 22 aprilie 2005 va rămâne ziua unei mari umilinţe, cauzată chiar de cel pe care îl etichetase "prostănacul". Din acel moment nu a mai contat decât revanşa pe care, aproape zilnic, Iliescu a încercat să şi-o ia. Dacă nu a reuşit, măcar a avut satisfacţia că i-a presărat lui Geoană mandatul cu nesfârşite momente de tensiune când el sau apropiaţii săi îl criticau şi îl contestau pe preşedintele PSD.

Iliescu s-a mai răcorit când, în dimineaţa zilei de 7 decembrie 2009, s-a trezit şi a aflat că Geoană a avut doar un mandat foarte scurt de preşedinte al României. Apoi, la congresul PSD din 2010, nu a rezistat să pună şi el o vorbă bună împotriva lui Geoană spre satfisfacţia lui Ponta. Citiţi şi:

  • Război total în PSD. Mircea Geoană: Victor Ponta nu e bun de premier
  • Ponta despre trecerea lui Geoană la PNL: "eu ţin la liberali!"
  • Năstase, despre prea-grăbitul Geoană: Se simte în tribună. Vrea şi el să intre în teren
  • Scutul lui Geoană în faţa setei de sancţiuni a colegilor de partid: desemnarea candidatului prezidenţial prin sondaje, prevăzută în protocolul USL
  • Lider de filială PSD în apărarea lui Geoană: Vizita în State nu trebuie să fie un pretext pentru înlăturarea sa din fruntea Senatului