Opt din zece persoane îşi ţin telefoanele aproape atunci când dorm şi jumătate dintre utilizatori folosesc mobilul pe post de ceas deşteptator, potrivit unui sondaj realizat nu demult de către Ofcom.
Potrivit cercetătorilor, faptul că ţinem telefoanele „aproape” atunci când dormim, ne face sa fim “hipervigilenţi”, iar somnul va fi mai agitat şi nu vom reuşi să ne odihnim.
În special albastru
Doctorul Guy Meadows, specialist în insomnii la The Sleep School, în Londra, spune că oamenii ar dormi mai bine dacă şi-ar ţine dispozitivele mobile şi orice alte device-uri electronice în afara dormitorului. Doctorul Charles Czeisler, specialist în medicina somnului la Universitatea Harvard, susţine că „asta ne influenţează ritmul natural al corpului, pe care îl păcăleşte să creadă că de fapt e zi, şi nu ora de culcare”. Lumina stimulează celulele din retină, zona din spatele ochiului care transmite mesaje către creier. Celulele sensibile la lumină sunt cele care “informează” corpul despre ce parte a zilei este. Potrivit Daily Mail, orice lumină artificială inhibă eliberarea melatoninei, dar lumina de la mobil are un efect cu atât mai mare, cu cât nu este albă, ci formată dintr-un spectru mai mare de culori. În special albastru, care are un efect de stimulativ mai mare.