De ce nu trebuie să faci duș în fiecare dimineață. Expert în igienă: A te spăla des nu te ferește de bacterii, ci doar să nu „puți”

De ce nu trebuie să faci duș în fiecare dimineață. Expert în igienă: A te spăla des nu te ferește de bacterii, ci doar să nu „puți” Cel mai murdar loc din baie. Puțini știu / Sursa foto: Pixabay

Profesorul Sally Bloomfield, de la London  School of Hygiene and Tropical Medicine, a spus că singurul motiv pentru care facem duş este să fim „acceptabili din punct de vedere social”, îndepărtând mirosul „urât” al corpului. În opinia sa, oamenii nu trebuie să facă niciodată baie sau duș crezând că vor fi protejați de bacterii.

Descoperirile cercetătorilor britanici arată că duşul nu ajută deloc în protecția contra bacteriilor. Aceștia spun că e un moft care ne scapă de mirosuri neplăcute, mai exact să nu „puțim” dar când vine vorba de sănătate el e irelevant.

„După părerea mea, nu trebuie să facem baie și duș în fiecare zi. De fapt, nu trebuie deloc să facem baie și duș. Există microbi pe corpul nostru care produc mirosuri neplăcute, dar nu ne sunt dăunători.

Și motivul pentru care facem baie și duș este că vrem să scăpăm de aceste mirosuri și vrem să ne simțim confortabil. Este în regulă, dar în ceea ce privește prevenirea bolilor, nu este cu adevărat important”, a declarat profesorul Sally Bloomfield.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duşul prea des poate duce la iritația pielii

Sally Bloomfield a spus că dușul des ar putea lăsa organismul fără microorganismele care trăiesc în corpul nostru și ajută la controlul nivelului de ulei de pe piele. În teorie, dermatologii spun că spălatul des poate lăsa pielea predispusă la iritanți. În ciuda afirmațiilor sale, profesorul Bloomfield a recunoscut că încă face duș în fiecare zi.

Profesorul Bloomfield a mai declarat pentru BBC Radio 5: „După părerea mea, nu trebuie să facem baie și duș în fiecare zi. De fapt, nu trebuie să facem deloc. Există microbi pe corpul nostru care produc mirosuri neplăcute, dar nu ne sunt dăunători. Și motivul pentru care facem baie și duș este că vrem să scăpăm de aceste mirosuri și vrem să ne simțim confortabil. Este în regulă, dar în ceea ce privește prevenirea bolilor, nu este cu adevărat important”.

Ea a adăugat: „Facem duș vara pentru a scăpa de transpirație, pentru a ne face să ne simțim confortabil din punct de vedere social. Nu avem nicio dovadă absolută cu privire la ceea ce face dușul zilnic, dar știm din pandemia de Covid că, atunci când oamenii se spălau pe mâini într-un mod obsesiv, mâinile lor erau uscate din cauza îndepărtării uleiurilor din piele. Deci nu este bine pentru noi să ne spălăm prea regulat”, a mai declarat ea.

Oamenii ar trebui să-și spele întotdeauna corpul înainte de a intra în piscină

Profesorul Bloomfield: „Putem adăposti tot felul de microbi pe corpul nostru şi întrând într-o piscină putem transmite altor oameni. Aș spune că este singurul moment în care ar trebui să facem un duș”. În schimb,  spune ea, „spălarea mâinilor este încă vitală pentru a preveni răspândirea infecțiilor și a bolilor.

Suntem foarte confuzi cu privire la diferența dintre curățenie și igienă. Curățenia este pentru a ne simți curați, dar igiena este pentru a preveni răspândirea germenilor. Unul dintre lucrurile cheie pentru prevenirea răspândirii germenilor, așa cum am văzut în timpul pandemiei, a fost spălarea mâinilor. Deci este foarte important să ne spălăm pe mâini, a concluzionat Sally Bloomfield, potrivit daily mail.