Băncile trag de noi să folosim internet banking. Orice bancă, oricât de micā s-a pus la punct și încearcă să te convingă cât de ușor e sā plătești factura de acasă.
Uitā sā vorbeascā despre costuri. Dacā si furnizorul de servicii are cont la banca unde ai tu cardul, atunci plata este gratuitā, într-adevār. Dacā însā Enel, Rcs, Vodafone au cont la o altā bancā, atunci vei fi taxat cu comisionul de transfer interbancar. Alfel spus, comisionul de transfer al banilor din contul tāu în contul Enel, Rcs, Vodafone etc. Care este, în medie, de 3-4 lei.
Când întrebi de ce e comisionul e atât de mare, ti se rāspunde cā e vina BNR ului, care percepe comisioane prin Transfond. Însā, dacā te uiti la comisioanele Transfond observi cā nu e vorba de câtiva lei per tranzactie, ci de câteva zeci de bani. Deci nu e vina Transfond, ci faptul cā banca vrea sā câstige mult.
E drept, unele au mai anulat comisioane, altele au tarife preferențiale pentru plăți prin internet. Să luăm însă cea mai proastă situație posibilă. La un calcul simplu, pentru un comision de 3-4 lei per tranzactie, reiese cā dacā plātesti patru facturi, lunar, si pentru fiecare achiti comision, dai în plus 15-16 lei. Pāi, la banii āstia, banca nici nu mai a nevoie de conturi. Ar putea lua taxiul sā iti ducā banii direct la furnizor.
E drept, mai existā o variantā. Sā vā faceti conturi pepagina de internet a fiecărui furnizor de servicii, iar atunci comisionul e zero, este ca si cum ati achita la sediul acestuia.