De ce nu a fost arestat procurorul Sorin Lia de la Parchetul Corabia. Este acuzat de comiterea unor fapte repetate de abuz în serviciu

De ce nu a fost arestat procurorul Sorin Lia de la Parchetul Corabia. Este acuzat de comiterea unor fapte repetate de abuz în serviciusursa foto: lia sorin / facebook

Curtea de Apel Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a procurorului șef Sorin Lia, de la Parchetul din Corabia. El este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de corupție. În dosar mai sunt cercetați trei polițiști , un om de afaceri, dar și alte persoane.

În cursul zilei de azi, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au judecăt propunerea de arestare preventivă, făcută de procurorii de la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în cazul magistratului Sorin Lia.

După dezbateri, unde s-au discutat probele din dosar, și o scurtă deliberare, judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Craiova a respins propunerea de arestare preventivă.

”Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor. Cheltuielile judiciare rămâne în sarcina statului. Onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul Lia Sorin Marian se va achita din fondurile M.J., rămânând în sarcina statului. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu, azi, 11.05.2023”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova.

În prima fază a procesului, procurorul Sorin Lia a recuzat-o pe judecătorea Cristina Simona Crăciunoiu, dar cererea a fost respinsă.

În acest dosar, procurori de la Craiova au cerut arestarea a patru persoane. Este vorba despre procurorul Sorin Lia, Sorin Narcis Bulintiș, Adrian Tudose și Costel Rădoi.

Pentru ce S-a cerut arestarea procurorului

Astfel, procurorii au cerut arestarea lui Sorin Lia, procuror în cadrul unei unităţi de parchet de pe lângă judecătorie, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, raportat la instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale;

- favorizarea făptuitorului în formă continuată, raportat la modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie;

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii - raportat la faptul că, în perioada 17 - 26 februarie 2022, a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare, aflate în lucru în anchetă proprie/în supravegherea urmăririi penale;

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii - raportat la faptul că, în perioada 21.12.2022 - 17.01.2023, a comunicat către persoane neautorizate (lucrător de poliţie) date şi informaţii cu caracter secret de serviciu;

- abuz în serviciu - raportat la faptul că, în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosarul penal, în care exercita supravegherea urmăririi penale;

- abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals - raportat la faptul că, în perioada 19 - 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier.

- abuz în serviciu - raportat la faptul că, în data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie, pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie.

Polițistul Bulintiș a fost acuzat

De asemenea, comisarul Sorin Narcis Bulintiș a fost acuzat de comiterea a două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Un alt inculpat este Adrian Tudose, administratorul unei societăți comerciale și care a fost acuzat de ”săvârşirea infracţiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu, instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului, instigare (directă) la uzurparea  funcţiei  în  formă  continuată,  instigare (directă) la abuz în serviciu  şi instigare (directă) la uzurparea funcţiei”.

Al patrulea inculpat, Rădoi Costel Florin este acuzat de procurori pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, și de ”instigare (indirectă) la abuz în serviciu şi  instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului”.

Alți doi polițiști sunt cercetați penal

Din comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova mai rezultă că în acest dosar mai sunt cercetați alți doi polițiști pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,  uzurparea funcţiei, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Ne puteți urmări și pe Google News