Șeful DSU, Raed Arafat a explicat acest lucru spunând că „trebuia să se facă altfel decât la un om simplu”.

S-a acceptat ceva minimal, care să respecte regulile. S-a dat un document pe baza unei analize

„Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva… Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile.

Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat.

Pentru o ceremonie cum a fost cea organizată pentru ÎPS Pimen, nemaiîntâlnită pentru un deces cauzat de coronavirus, au fost implicate forțe de ordine și echipaje ale serviciului de ambulanță de la nivelul județului Suceava.

Totul „s-a făcut perfect legal, cu toate aprobările”, a confirmat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, spune că n-a făcut altceva decât să respecte solicitările venite de la București: „Există o aprobare de la nivel central. Există o solicitare în acest sens de la Mitropolia Moldovei către INSP, care și-au dat avizul și, ulterior, către instituțiile din subordinea comandantului acțiunii, domnul secretar de stat Raed Arafat. Noi am respectat ce ni s-a cerut. Noi ne-am asigurat că de la slujba de înmormântare până la locul unde va fi înmormântat ÎPS Pimen să nu fie probleme”, potrivit recorder.ro