De ce n-a fost făcut transferul de putere de la Trump la Biden. De cine depinde

De ce n-a fost făcut transferul de putere de la Trump la Biden. De cine depinde Sursa foto: Arhiva EVZ

Administraţia Serviciilor Generale se face „vinovată” că nu-l proclamă pe Joe Biden preşedinte.

Se numeşte „ascertainment” şi este ordinul care impune guvernului federal de a se pregăti de transferul de putere în America. Nicio lege nu prescrie timpul şi modalitatea, iar a formaliza această chestiune este Administraţia Serviciilor Generale (GSA): la conducere este Emily Murphy, o apropiată a lui Trump. Declaraţia deschide de fapt drumul către alocarea de importante fonduri federale în favoarea echipei de tranziţie Biden.

Trump nu recunoaşte înfrângerea

Dar ceea ce complică şi mai mult tabloul, este tăcerea Administraţiei Serviciilor Geneale, agenţie însărcinată să formalizeze victoria preşedintelui, care e condusă de Emily Murphy, numită de magnat şi cunoscută ca o apropiată de acesta. „Constatarea” - care tehnic se numeşte ascertainment - este o tradiţie nereglementată de nicio lege federală, dar fundamentală pentru rotaţia prezidenţială. Predarea puterii dintre administraţia veche şi cea nouă, deci, nu e prevăzută de vreo lege sau act normativ. Un act de care depind fonduri şi nominalizări.

Ce e şi ce înseamnă „ascertainment”

Este vorba de un obscur pasaj al tradiţiilor americane. Literalmente înseamnă „constatare” şi e primul pas fundamental de preluare a puterii la vârf în Statele Unite de la preşedintele vechi spre cel nou. Paradoxul este că nicio lege nu prescrie timpul şi modalitatea acestei predări fundamentale instituţională, nici măcar Presidential Transicion Act şi nici măcar un regulament federal. Şi totuşi ascertainment este de fapt ordinul care impune guvernului federal să se pregătească de predarea puterii în America

De ce n-a sosit până acum constatarea

GSA nu a comunicat din ce motiv n-a fost încă făcută „constatarea” victoriei lui Joe Biden. Un purtător de cuvânt al agenţiei statale a declarat luni: „Ascertainmentul n-a fost încă declarat. GSA şi administratorul său nu va întârzia în a-şi îndeplini obligaţiile prescrise de lege”. În ultimele zile n-au lipsit critici şi polemici în jurul GSA, mai ales că Emily Murphy, numită de Donald Trump este cunoscută ca fiind o fidelă a sa. Obiceiul doreşte ca „constatarea” să fie o predare formală  a puterii, total apolitică. Stafful Casei Albe n-a dorit să comenteze despre posibile sau presupuse presiuni asupra GSA.

Care este miza

Declaraţia GSA deschide de fapt calea spre acordarea de importante fonduri federale în favoarea lui Biden pentru a-şi alătura agenţii guvernamentale pentru Inauguration Day din 20 ianuarie. O întârziere prelungită în recunoaşterea cuplului Biden-Haris ca şi câştigători ai alegerilor prezidenţiale ar împiedica încredinţarea a mii de  posturi cheie în guvern, inclusiv însărcinările strategice pentru siguranţa naţională.

O situaţie fără precedent?

În 2000, „constatarea” din partea GSA a fost întârziată până pe 13 decembrie, data la care a fost completată numărătoarea buletinelor de vot din Florida. Cu acea ocazie, şeful de atunci al GSA s-a bazat pe declaraţia unui legislator semnatar al Presidential Transition Act din 1963: „În cazul unui rezultat controversat al rezultatului, administratorul GSA nu e obligat să constate victoria”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Polemica vehementă din jurul renumărării din 2000 se învârtea în jurul a câtorva sute de voturi pentru desemnarea celor 270 de voturi electorale necesare alegerii noului preşedinte (George W. Bush împotriva lui Al Gore). Rezultatul alegerilor din 3 noiembrie trecut pare a-i încredinţa lui Joe Biden victoria cu o marjă mare de voturi asupra preşedintelui actual, Donald Trump. Şi dacă fraudele vor răsturna totul, ce se va întâmpla, sfârşitul lumii, alt război de secesiune.... scrie Il Fatto Quotidiano.