De ce ieşirea Greciei din zona euro ar lovi cel mai mult România şi Bulgaria

De ce ieşirea Greciei din zona euro ar lovi cel mai mult România şi Bulgaria

România şi Bulgaria au o expunere directă pe Grecia, fapt ce le face să se numere printre cele mai vulnerabile economii emergente din Europa în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro, potrivit unui articol al publicaţiei britanice "Wall Street Journal", citat de Novinite.

În Bulgaria, băncile greceşti controlează aproximativ 30% din piaţă, 20% din creditele acordate şi o treime din toate depozitele.

În România, aproximativ 13% din piaţa bancară şi un sfert din capitalul băncilor este controlat de instituţii financiare elene. În România au sucursale şase bănci greceşti. EFG Eurobank deţine Bancpost, Alpha Bank are banca cu acelaşi nume, la fel ca Piraeus Bank sau ATEBank, National Bank of Greece deţine Banca Românească, iar Credit Agricole are la noi Emporiki Bank.

În Ungaria, o ţară profund îndatorată care este considerată şi ea destul de expusă riscului, premierul Viktor Orban a făcut un apel către Polonia, Cehia şi Slovacia pentru a-şi uni eforturile în scopul prevenirii fenomenului de sifonare a fondurilor din subsidiarele din regiune către băncile-mamă, precum şi pentru a avea acces la operaţiunile valutare ale Băncii Centrale Europene, subliniază publicaţia britanică. Vecinii Ungariei nu au răspuns cu entuziasm.

Ne puteți urmări și pe Google News

Polonezii, pregătiţi să intervină

În Polonia, unde economia este cu mult mai sănătoasă, guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a decarat că autorităţile monitorizează cu atenţie sistemul bancar şi sunt pregătite să furnizeze lichiditate, în euro şi zloţi polonezi, pentru susţinerea sistemului financiar, în caz de necesitate.

"O iniţiativă interguvernamentală nu este o măsură adecvată în acest caz", a declarat Marek Belka. Potrivit acestuia, "asemenea probleme trebuie gestionate de BCE şi de băncile centrale naţionale".

"Desigur, aş fi îngrijorat dacă băncile europene care au subsidiare la noi s-ar confrunta cu probleme", a mai spus Belka. Însă, a adăugat oficialul polonez, "subsidiarele sunt protejate rezonabil, sunt sub supravegherea noastră, sunt bine capitalizate şi lichide". Sectorul bancar polonez este deţinut de străini în proporţie de aproximativ 70%.

Efectele negative, dinspre Grecia spre Bulgaria

În Bulgaria, unele dintre cele mai mari instituţii financiare aparţin italienilor de la UniCredit, grecilor de la National Bank of Greece, ungurilor de la OTP şi austriecilor de la Raiffeisen. Alte bănci greceşti prezente în Bulgaria sunt EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki şi Alpha Bank.

Experţii au avertizat că Bulgaria, deşi are cel mai mici deficit bugetar din Uniunea Europeană, se confruntă cu riscul ca băncile sale să absoarbă "păcatele" fiscale ale vecinilor greci. Banca centrală din Bulgaria şi Ministerul Finanţelor au încercat în repetate rânduri să potolească temerile legate de retragerea fondurilor din subsidiarele locale către băncile-mamă din Grecia afirmând că acest lucru face parte din mişcarea liberă a capitalului.

CITIŢI ŞI:

  • GRECIA SE PRĂBUŞEŞTE! România: rău sau foarte rău
  • "Inel de apărare" pentru România împotriva crizei greceşti
  • O PREVIZIUNE ÎNFRICOŞĂTOARE: Grecia iese din zona euro în 2012!