De ce fuge Klaus Iohannis de întâlnirile cu Victor Ponta? Modelul "Mircea Geoană - 2009" aplicat de consilierii candidatului ACL

De ce fuge Klaus Iohannis de întâlnirile cu Victor Ponta? Modelul "Mircea Geoană - 2009" aplicat de consilierii candidatului ACL

Iohannis a ales varianta sigură a interviurilor față-n față cu moderatori apropiați ca vederi politice: Emil Hurezeanu, Rareș Bogdan, Mădălina Pușcalău, șamd. La astea speră să se adauge editorialele de pe internet și postările de pe Facebook. Din comentariile unor cititori ai editorialului de ieri am înțeles că sunt de acord cu această tactică. N-aveam nici o îndoială, numai că Iohannis are nevoie de mult mai multe alte voturi decât cele pe care le-a luat în turul întâi

Am ascultat ieri conferința de presă a candidatului ACL de la Cluj-Napoca. S-a referit și la invitațiile la dezbatere adresate de Victor Ponta. Reiau integral pasajul:

"Candidatul Victor Ponta și cu echipa domniei sale s-au așezat și s-au gândit: 'Domnule, noi conducem țara asta, ce naiba, stăm noi după sasul acela să negociem, nu se poate! Deci, au stabilit ei că trebuie să fie patru dezbateri, că trebuie să fie la astea patru televiziuni, că trebuie să fie la ora x și y. Infatuare de prim-ministru! Și temele, tot au propus, au trimis fax și gata, astea sunt negocierile. Dragii mei, nu așa se face într-o democrație. Ați urmărit în SUA și în altă parte. Se întâlnesc echipele, se negociază două-trei zile, unde se ține, cine moderează, cam ce teme se abordează, câte întrebări pune fiecare, doar nu e harababură acolo, e o dezbatere în fața națiunii. Nu mi s-a părut just, fiindcă nu pot să accept această atitudine de infatuare din partea unui candidat".

Din păcate, ceea ce scriam ieri s-a adeverit tot ieri, Klaus Iohannis (sau echipa sa de consilieri) a decis să evite confruntările televizate cu Victor Ponta. Toată argumentația folosită de candidatul ACL este un sofism ce va avea consecințe asupra voturilor pe care trebuie să le adune în turul doi. O să încerc să mă explic: Iohannis spune că a refuzat cele 4 dezbateri televizate întrucât Ponta, în aroganța sa, i-a indicat data, locul și temele viitoarelor dezbateri. Pot înțelege acest lucru, numai că și Iohannis a procedat identic, indicând Universitatea din Timișoara, iar în privința numărului a fost mult mai zgârcit cu alegătorii, nevrând să se prezinte decât la una! Să refuzi patru întâlniri cu contracandidatul tău, fără să vii cu o propunere echivalentă, eventual mai generoasă, mie îmi sună a lașitate! Politică, bineînțeles...

Am mai întâlnit tipul ăsta de abordare a turului doi și în alte alegeri, cele mai proaspete fiind cele din 2009. Mulți politicieni spun în continuare că dacă Mircea Geoană nu se prezenta la întâlnirea cu Traian Băsescu câștiga sigur alegerile prezidențiale. Și este posibil să fie așa, numai că aplicarea acestui model în cazul lui Klaus Iohannis este mai mult decât riscantă. Mircea Geoană conducea înaintea alegerilor din turul doi. Ultimul sondaj, făcut cu 10 zile înaintea turul doi, ne-a arătat (celor aflați de partea lui Băsescu) un scor de 52-48 în favoarea lui Geoană, dar cu un trend ascendent pentru actualul președinte. Ne doream cu ardoare cât mai multe dezbateri televizate, ne-am mulțumit doar cu una. A contat enorm!

Acum Klaus Iohannis este cu 10 puncte în spatele lui Victor Ponta, și mai are doar 7 zile de campanie. Ultimul sondaj CSCI ne dă un scor neliniștitor: Victor Ponta 55% - Klaus Iohannis 45%. Știu o să-mi spuneți că-i un sondaj pesedist, dar am mai auzit ieri de un altul, realizat de un institut în care am încredere, care dădea 57% - 43% în favoarea lui Ponta. Deci nu-l avem în sondaje pe Klaus Iohannis înaintea lui Victor Ponta ca să se justifice (politic sau cinic, indiferent cum vă place) refuzul de participare la dezbateri televizate. 

Înțeleg că Iohannis a ales varianta sigură a interviurilor față-n față cu moderatori apropiați ca vederi politice: Emil Hurezeanu, Rareș Bogdan, Mădălina Pușcalău, șamd. La astea speră să se adauge editorialele de pe internet și postările de pe Facebook. Din comentariile unor cititori ai editorialului de ieri am înțeles că sunt de acord cu această tactică. N-aveam nici o îndoială, numai că Iohannis are nevoie de mult mai multe alte voturi decât cele pe care le-a luat în turul întâi. Iar mobilizarea prin intermediari este extrem de riscantă, pentru că indiferent câte discursuri înflăcărate ar ține unii ziariști, analiști sau facebookiști, alegătorii nehotărâți pot fi mobilizați prin prestația Liderului. Iar Liderul absent poate fi lăudat oricât, dar niciodată nu scoate oamenii din casă la vot!

P.S. Dacă mai aveam multe îndoieli în privința calității celor care compun ACL, ieri mi s-au risipit! Deși am mai fost atacat în mod nătâng de Alina Ghiorghiu și Departamentul de Comunicare pe care-l conduce, în luna septembrie, cu acuzații false, au recidivat. Dreptul la replică pe care mi l-a trimis este plin de aroganță și indiferență față de adevăr, de aceea i-am transmis că o voi da în judecată pentru difuzarea unor informații calomnioase. Încep să regret că n-am preluat toate materialele care au apărut cu privire la viața și activitatea lui Klaus Iohannis. Poate așa înțelegeau mai bine. Pentru mine este clar că nu-i nici o diferență între el și restul clicii. Și când te gândești că totul se putea rezolva cu un telefon prin care să mi se spună: Îmi pare rău, am greșit!