De ce foștii membri ai PCR nu apar ca informatori ai Securității. Istoria secretă

De ce foștii membri ai PCR nu apar ca informatori ai Securității. Istoria secretă

Încă de la preluarea puterii, în 1965, Nicolae Ceaușescu a vrut să stabilească limitele puterii Securității și Miliției atunci când e vorba de membri ai Partidului Comunist Român.

În iulie 1967, este aprobată hotărârea Comitetului Executiv al Comitetului central al PCR ”cu privire la continua îmbunătățire a activității Ministerului Afacerilor Interne și întărirea controlului de partid asupra muncii acestuia”.

În urmă cu câteva zile am publicat un fragment din acest document, aflat în arhiva CC al PCR și în cea a Securității, privind felul în care Partidul își proteja membrii de anchetele Miliției și Securității, fiind necesară aprobarea clară pentru urmărirea informativă, arestarea sau trimiterea în judecată.

Acum redăm fragmentul care explică de ce mai toate dezvăluirile de după 1989 despre foști informatori ai Securității includ foarte puțini foști purtători de carnet roșu.

Ceaușescu a cerut ca informatorii membri de partid să nu aibă dosare și, prin organele de partid se încerca chiar și un control al informațiilor furnizate de aceștia.

 ”Când nu există posibilitatea folosirii unei alte surse de informare”

”În situații deosebite și numai atunci când nu sunt alte posibilități, secretarii comitetelor regionale, raionale și orășenești de partid vor stabili, la cererea organelor de Securitate și de Miliție, membrii de partid care să ajute în munca informativ operativă, în calitate de gazde ale caselor de întâlniri, rezidenți și pentru a furniza nemijlocit date cu privire la activitatea unor elemente suspecte.

Acestora nu li se vor întocmi dosare și vor sprijini activitatea organelor de Securitate și de Miliție numai în perioada absolut necesară pentru finalizarea acțiunii respective.

Secretarii comitetelor regionale, raionale și orășenești vor discuta personal cu acești membri de partid, arătându-le importanța sarcinii ce o au de îndeplinit, precum și obligativitatea de a păstra cea mai strictă conspirativitate cu privire la sarcinile primite și la metodele folosite de organele M.A.I.

Membrii de partid care primesc sarcina de a ajuta organele de Securitate și de Miliție vor trebui să privească ca o îndatorire de partid, să dovedească conștiinciozitate și simț de răspundere în îndeplinirea ei.

Persoanele alese în organele de partid și ale puterii de stat, în conducerea organizațiilor de masă și obștești, precum și cele care ocupă funcții în nomenclatura organelor de partid, nu vor fi folosite în munca informativă.

În situații concrete și cu totul deosebite, când nu există posibilitatea folosirii unei alte surse de informare, aceste persoane pot primi sarcina din partea primului secretar al comitetului regional, raional sau orășenesc de partid, în a cărui evidență se află, de a sprijini organele de Securitate și de Miliție.

Organele de Securitate și de Miliție vor ține o evidență separată a tuturor membrilor de partid care au primit sarcina de a sprijini munca informativă și vor informa periodic organul de partid asupra modului cum aceștia își îndeplinesc misiunea încredințată.”