De ce ar trebui să-i fie frică PSD-ului de neamțul Iohannis

De ce ar trebui să-i fie frică PSD-ului de neamțul Iohannis

Este suficient să privești ce mișcări de trupe s-au produs ieri în tabăra PSD-iștilor, pentru a înțelege cât de mare este îngrijorarea față de venirea lui Klaus Iohannis în guvern. Teama este justificată, pentru că neamțul care a condus până acum Sibiul poate cauza pierderi electorale semnificative lui Victor Ponta și PSD.

Pentru a contracara lovitura de imagine reușită de Crin Antonescu și PNL, a fost lansată ieri Uniunea Social- Democrată(USD), formată din PSD, UNPR și PC, în fond un plagiat parțial după USL. Vorba lui Victor Ponta: în USD intră trei partide din cele patru componente ale USL, denumirea conține două din trei litere, lucru care, în opinia premierului, permite asumarea 100% a acțiunilor și obiectivelor cu care USL a pornit la drum în 2011. Nu vă sună a bilanț? Ce-o fi vrut să transmită Ponta printre rânduri? Că USL nu mai e capabilă să se achite de obligațiile cu care a cîștigat voturile electoratului? Că este un proiect care scârțâie din toți rărunchii?

Pentru a contracara ofensiva liberalilor, social-democrații au sunat adunarea miniștrilor neînregimentați politic (Robert Cazanciuc, Remus Pricopie, Liviu Voinea), i-au băgat în partid cu arcanul politic, pentru a întări legitimitatea USD, sub sloganul ”USD e noua USL”.

Recentele mișcări de trupe din USL au o motivație exclusiv electorală. Ele au fost declanșate de refuzul PSD de a candida pe liste comune cu PNL la alegerile europarlamentare. Liberalii au insistat asupra acestui lucru, pentru a devoala adevăratele intenții ale partenerilor. Așa cum era de așteptat, social-democrații au refuzat candidaturile comune, care, potrivit principiului parității, le-ar fi adus liberalilor mai multe mandate, comparativ cu procentele. PSD nu ar fi avut ocazia sa-și testeze forța electorală înainte de prezidențiale. Nu în ultimul rând, o reconfirmare a solidității USL la alegerile europene i-ar fi silit pe PSD-iști să-l susțină pe Crin Antonescu la Președinție.  Respingerea candidaturilor comune a fost momentul ieșirii social-democraților din ipocrizie. Pentru PNL a fost limpede că nu-și pot face planuri comune cu PSD. Cel puțin pe termen mediu și lung. Crin Antonescu a înțeles asta și a început să acționeze într-o logică electorală evidentă. L-a adus pe neamțul Klaus Iohannis în Guvern, doar pentru a-l pune în umbră pe regățeanul Victor Ponta. O paranteză: înțeleg de la Crin Antonescu că primarul Sibiului își va da demisia din această funcție, pentru a nu fi în incompatibilitate cu calitatea de membru al Guvernului. Dacă ar proceda altfel și-ar face sieși un rău. Mitul neamțului, imaginea sa de om care, atunci când se apucă de-o treabă, o duce până la capăt, va fi diluată. Klaus Iohannis se va româniza în percepția publică, va semăna cu politicienii autohtoni care fac orice pentru un ciolan cât mai mare. Ca să nu mai vorbim de încălcarea Constituției. Un eventual dispreț pentru Legea fundamentală l-ar costa multe procente.

Intrarea lui Klaus Iohannis în Guvern este foarte periculoasă pentru PSD-iști. În primul rând, un eventual plan privind alungarea liberalilor de la guvernare ar fi mai dificil de implementat. Nu poți alunga din Executiv un politician care se bucură de o mare încredere în rândul alegătorilor. Nu fără a suporta costuri electorale majore. Ultimul sondaj CSOP, comandat de PDL, relevă faptul că Victor Ponta se bucură de o cotă de încredere de 24%, urmat îndeaproape de Klaus Iohannis (23%), la egalitate cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (23%). În consecință, PSD va trebui să aștepte o eventuală erodare a lui Iohannis în funcția de ministru de Interne. Chiar dacă este un portofoliu extrem de periculos, e greu de crezut că Iohannis își poate consuma atât de rapid capitalul politic consistent. În plus, Victor Ponta  nu va putea intra în conflict cu noul său partener din aceleași motive: ar fi taxat de electoratul USL, mare suporter al tehnocraților. Cazul Raed Arafat este o dovadă în acest sens. Pe de altă parte, un Crin Antonescu în opoziție, cu veleitățile sale recunoscute de orator, umăr la umăr cu un neamț serios, care vorbește puțin, dar face ce trebuie, ar fi un tandem devastator pentru Victor Ponta. Ar fi antiteza la o guvernare haotică, ineficientă și abuzivă cum este guvernarea Ponta. Neamțul va fi un veritabil ”contra-premier”, care nu va accepta să-și asume în solidar cu Victor Ponta inerentele gafe de guvernare, cu care actualul premier ne-a obișnuit. În mod cert, competiția Ponta- Iohannis din guvern va șubrezi și mai mult USL. Fie și pentru că liberalul se va opune pomenilor electorale tradiționale în cazul social-democraților Desigur, și Crin Antonescu ar trebui să-și facă unele griji. Dacă, prin cooptarea lui Klaus Iohannis, nu va reuși să întoarcă trendul descendent din sondaje, primarul Sibiului poate deveni un candidat redutabil la Președinția României. 

Ne puteți urmări și pe Google News