De ce ar putea fi benefic să amânați alarma, când vă treziți, timp de 30 de minute

De ce ar putea fi benefic să amânați alarma, când vă treziți, timp de 30 de minute

Un nou studiu sugerează că punerea alarmei pe snooze ar putea fi benefică pentru sănătatea dumneavoastră.

Cercetătorii cred că petrecerea a 30 de minute în plus sub plapumă vă poate îmbunătăți vigilența de dimineață.

Iată de ce ar putea fi benefic să amânați alarma timp de 30 de minute

Persoanele care au dormit o jumătate de oră în plus au obținut rezultate mai bune la testele cerebrale după ce s-au trezit decât cele care au sărit din pat:

„Constatările indică faptul că nu există niciun motiv pentru a nu mai dormi dimineața, dacă vă face plăcere”, a declarat Dr. Tina Sundelin de la Universitatea din Stockholm.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință atribuie performanța îmbunătățită faptului că nu au fost treziți brusc din somnul REM, care este momentul în care au loc majoritatea viselor:

„De fapt, ar putea chiar să-i ajute pe cei cu somnolență matinală să fie puțin mai treji odată ce se trezesc.”

alarma

Echipa a efectuat două experimente

Primul studiu, care a analizat 31 de oameni care amână alarma în mod obișnuit, a descoperit că 30 de minute de ațipire fie au îmbunătățit, fie nu au avut niciun efect asupra memoriei, concentrării și performanțelor la matematică, în comparație cu trezirea bruscă. Nu au existat efecte perceptibile asupra nivelurilor hormonilor de stres, a somnolenței matinale, a stării de spirit sau a structurii somnului de peste zi.

Cea de-a doua parte a studiului a analizat obiceiurile de trezire de dimineață a 1.732 de adulți.

Aproape două treimi (69%) au declarat că au folosit funcția de amânare sau au setat mai multe alarme cel puțin „ocazional”. Durata medie a timpului petrecut dormind pe zi a variat de la unu la 180 de minute. Cei care au sforăit au amânat alarma erau, de obicei, „bufnițe de noapte” mai tinere, care dormeau mai puțin în general.

Cel mai frecvent motiv pentru a ațipi a fost „a fi prea obosit pentru a se trezi”, urmat de „se simte mai bine” și de dorința de a se „trezi mai încet/ușor”.

Cum au reacționat subiecții

În ciuda faptului că participanții se simțeau la fel de somnoroși la trezire în ambele condiții, aceștia au avut performanțe mai bune atunci când li s-a acordat 30 de minute de somn în plus.

Cu toate acestea, nu i-a făcut să se simtă mai puțin amețiți sau mai puțin „negativi”.

„În cazul în care prima alarmă întrerupe somnul cu unde lente sau REM, ațipitul poate oferi posibilitatea de a ajunge la un stadiu de somn mai ușor înainte de a trebui să se trezească complet”, a declarat Dr. Sundelin.

„Acest lucru ar putea face mai ușoară trezirea și ar putea diminua efectele somnoroase ale inerției somnului - perioada de tranziție de la somn la trezire caracterizată de performanțe scăzute și somnolență.”

Descoperirile au fost raportate în Journal of Sleep Research.

sursa: thesun.co.uk