De ce apar durerile de splină. Când trebuie să vă prezentați de urgență la medic

De ce apar durerile de splină. Când trebuie să vă prezentați de urgență la medic Sursa:farmaciata.ro

Durerile de splină apar în urma unui traumatisme, dar și a unor boli care duc la inflamarea acestui organ. În cazurile grave se poate ajunge la hemoragie internă., Dacă aveți dureri este indicat să mergeți la medic.

Splina este situată în partea stângă, în zona superioară a abdomenului și are dimensiunile unui pumn. Nu cântărește mai mult de 200 de grame și este un organ crucial în ceea ce privește imunitatea organismului.

Splina mai este denumită în termeni populari și „cimitirul globulelor roșii“. Când acestea îmbătrânesc sunt prelucrate și eliminate din organism cu ajutorul splinei.

În cazul în care splina este bolnavă poate ataca şi limfocitele, acele globule albe ce se luptă cu infecţiile, dar și trombocitele, care au un rol important în coagularea sângelui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cauzele durerilor

Splina se poate inflama și poate cauza dureri puternice. Principala cauză a acestor inflamații sunt traumatismele, adică loviturile puternice în zona superioară a abdomenului, dar și ciroza. În cazurile grave, splina se poate rupe și poate sângera. O astfel de situație este o urgență medicală ce necesită o intervenție chirurgicală pentru oprirea hemoragiei.

Splina se poate mări în volum și din cauza altor boli. Poate ajunge să aibă chiar și dimensiunile ficatului. De cele mai multe ori este vorba despre un chist hidatic, TBC sau o infecție localizată în acest organ.  Splina ajunge să preseze diafragma, iar pacientului are probleme de respirație. În plus, pot apărea dureri în zona umărului strâng. Când splina se măreşte, poate apăsa pe colon și pot apărea dureri abdominale.

Ecografia, testul cel mai relevant

Potrivit medicilor, bolile de splină sunt rare și nu dau multe simptome în fazele incipiente. Un diagnostic corect se poate pune în urma unei ecografii abdominale.

„În principiu, o splină mărită nu reprezintă o urgență medicală. Problema poate fi că aceleași simptome le au și numeroase alte boli de fiere, ficat sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect, apoi urmărirea de către medic. Fiecare caz evoluează în felul lui. Văd destul de des pacienți cu boli serioase diagnosticate întâmplător, în lipsa oricăror simptome ingrijorătoare”, a precizat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestivă, potrivit doctorulzilei.ro.