De ce apar aftele bucale și cum le putem trata cel mai corespunzător. Ce spun medicii specialiști

De ce apar aftele bucale și cum le putem trata cel mai corespunzător. Ce spun medicii specialiștiSursa: Pixabay

Aftele bucale sunt leziuni minore care apar în cavitatea bucală și care creează un disconfort neplăcut atât în moment vorbirii, cât și atunci când vrem să consumăm diferite alimente sau băuturi. Sorina Stroe, medic stomatolog, explică de ce apar acestea și cum le putem trata cât mai bine, astfel încât să scăpăm de senzația neplăcută cât mai repede.

Aftele bucale, explică medicul stomatolog, sunt leziuni dureroase de mici dimensiuni, de culoare albă, înconjurate de o suprafață roșiatică. Ele pot apărea pe limbă, buze, pe cerul gurii sau pe partea internă a buzei, precum și pe gingii sau pe interiorul obrajilor.

Ce sunt aftele bucale și de ce apar ele

Aftele bucale provoacă un disconfort ridicat prin senzația de usturime și arsură, creând un disconfort ridicat pacientului, deoarece el va fi limitat în consumarea anumitor alimente. Cauzele apariției lor sunt multiple, declară medicul Sorina Stroe.

„Cauzele apariției aftelor variază de la alimentație necorespunzătoare, deficite de vitamine și minerale (B12, zinc, acid folic, fier, etc.), bacterii, dereglări hormonale, stres și până la cauze mecanice. Putem include în ultima categorie periajul agresiv, lucrările dentare incorect adaptate, aparatul dentar, fire de sutură, mușcarea obrazului”, potrivit acesteia.

De asemenea, ele apar și în contextul unor afecțiuni cronice cum ar fi infecția cu HIV, boala celiacă sau boala Brohn, în special la pacienții imunodeprimați.

Tratarea și prevenția leziunilor de la nivelul gurii

Atunci când vorbim despre tratarea acestor afecțiuni, trebuie să știm că ele se vindecă singure în maximum două săptămâni. Însă dacă disconfortul creat este unul semnificativ pentru pacient, el poate face o vizită la medicul stomatolog.

Ulterior, acestuia îi poate fi prescris un tratament clasic, ce constă în administrarea de colutorii (preparate în farmacii cu laborator) pe bază de dezinfectanți, antibiotice, vitamine și uleiuri esențiale, ce vor fi aplicate de câteva ori pe zi.

„Administrarea de colutorii (preparate în farmacii cu laborator) pe bază de dezinfectanți, antibiotice, vitamine și uleiuri esențiale, aplicate de câteva ori pe zi prin badijonare”, mai spune medicul stomatolog.

O altă metodă în tratarea aftelor bucale, care are și o eficiență mult mai ridicată, este laserul. Folosirea lui accelerează procesul de vindecare.

Potrivit medicului stomatolog Sorina Stroe, putem preveni apariția aftelor bucale printr-un periaj corect realizat la nivelul dinților sau prin evitarea unui periaj agresiv. În plus, sunt de ocolit alimentele extrem de reci, foarte calde, picante sau foarte acide.

„De asemenea, recomand îndepărtarea factorilor mecanici cauzatori de afte, cum ar fi lucrările dentare neadaptate corect”, a mai punctat medicul stomatolog Sorina Stroe, citat de doctorulzilei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News