"De ce ai venit aici, sa pun eu gura pe mortaciunea ta?"

"De ce ai venit aici, sa pun eu gura pe mortaciunea ta?"

O tanara reclama ca a fost jignita si tratata inuman de ginecologi si asistente, la Spitalul Judetean Arges. Baietelul ei s-a nascut cu ambele maini paralizate.

Din cauza acestora, baietelul ei a avut ambele maini paralizate. Un medic si mai multe asistente de la maternitatea Spitalului Judetean Arges sunt acuzati de o femeie, care a nascut in luna februarie a acestui an, ca i-au tratat sarcina cu superficialitate si au umilit-o in momentele in care era in travaliu si dupa ce a nascut.

Carmen Radulescu se plange ca a fost tratata cu dispret, jignita si umilita de ginecologul Caziana Paun, dar si de asistente. Cu toate ca femeia avea indicatie de cezariana, personalul medical nu a luat-o in seama si au pus-o sa nasca normal.

Copilul s-a nascut foarte greu, iar imediat dupa nastere a avut ambele maini paralizate. Baietelul are nevoie de o interventie chirugicala pe care o va face in Germania, anul viitor, la sfarsitul lunii ianuarie. Operatia costa 15.000 de euro, bani pe care parintii i-au facut rost cu greu din imprumuturi. Medicul Caziana Paun a refuzat sa comenteze acuzatiile pe motiv ca nu-si aduce aminte de acest caz.

Indicatia de cezariana, ignorata de asistente

Carmen Radulescu a fost urmarita toata sarcina de medicul ginecolog Mihai Nurciu, de la Spitalul din Calinesti. Urma sa nasca cel de-al doilea baietel in luna februarie. Femeia a intrat in travaliu cu 10 zile inainte de data preconizata a nasterii, asa ca sotul sau a dus-o la Spitalul Judetean Arges, dupa ce au constatat ca medicul Mihai Nurciu avea telefonul inchis.

„Sarcina decursese bine, dar copilul nu se intorsese cu capul in jos (era in pozitie pelviana). Medicul care a urmarit sarcina stabilise sa-mi faca operatie cezariana. Din pacate, copilul a decis sa se nasca mai devreme cu 10 zile decat data prevazuta pentru operatie.

Tot din pacate, doctorul respectiv (n.r. - Mihai Nurciu) avea telefonul inchis in acea noapte. Asa ca am plecat de urgenta la Spitalul Judetean din Pitesti, pe la miezul noptii. M-au trimis direct in sala de nasteri, unde nu erau decat asistente”, isi aminteste Carmen Radulescu.

Femeia a incercat sa le explice ca bebelusul era asezat invers in uter si ca medicul ei stabilise ca trebuie scos prin cezariana. Asistentele nu au bagat-o in seama si nu au chemat-o nici pe doctorita de garda, mai sustine Carmen.

Medicul de garda dormea

„Doctorita Paun dormea si asistentele m-au lasat intr-un pat sperand sa le treaca tura si sa scape de bataia de cap. Dar copilul s-a „incapatanat” sa se nasca acolo, pe patul acela. Le-am auzit pe asistente ca se vede copilul iesit. M-au tarat pe masa de nasteri, cu copilul pe jumatate iesit. Si, brusc, copilul a iesit aproape de tot. I-a ramas numai capul intepenit”, isi mai aminteste femeia.

„A inceput sa traga si sa smuceasca de copil”

In momentul in care au vazut ca nu pot scoate singure copilul, asistentele au chemat-o pe doctorita. „A venit trantind si injurand ca a fost deranjata. Asistentele se scuzau ca nu era vina lor ca am nascut in tura ei de noapte. Si de nervi ce avea, doctorita a inceput sa traga si sa smuceasca de copil, pe care l-a scos aproape mort”, mai povesteste Carmen.

Femeia sustine ca medicul neonatolog nu a fost chemat pentru a ingriji baietelul si ca personalul medical din camera de garda i-a facut respiratie gura la gura. „Injurand in continuare si vorbind foarte urat, doctorita urla la mine: „De ce ai venit aici sa pun eu gura pe mortaciunea ta?”„, sustine femeie.

Carmen a avut ghinionul ca si la prima nastere sa fie asistata de aceeasi doctorita. „Si pe el l-a smucit, rupandu-i un muschi de la gat”, se plange femeia. Din fericire, primul copil si-a revenit la cateva zile de la nastere.

Micutul are nevoie urgent de operatie

Tanara mamica se plange ca medicul neonatolog a fost chemat abia la cateva ore dupa nastere, cu toate ca bebelusul era in stare critica si nu avea niciun fel de reflex. „Prin grija doctoritelor de la neonatologie si a lui Dumnezeu, copilul si-a revenit spectaculos. Totusi, in urma traumatismului suferit, i-au paralizat ambele manute. Cu multe eforturi si chinuri din partea noastra, o manuta s-a vindecat prin kinetoterapie, facuta zi de zi, timp de opt luni.

La cealalta manuta este ceva mai grav si e nevoie de o operatie care nu se poate face in Romania”, spune trista mama. Copilul va fi operat intr-o clinica din Germania, pe 23 ianuarie anul viitor. Interventia costa 15.000 de euro, bani pe care parintii i-au facut rost din imprumuturi, deoarece procedurile pentru ca operatia sa fie suportata de casa de asigurari nu ar fi permis efectuarea ei in timp util.

Caziana Paun, o doctorita cu antecedente

Doctorita Caziana Paun nu a vrut sa comenteze acuzatiile care i se aduc si a motivat ca nu stie prea multe despre acest caz deoarece, din februarie si pana in prezent, a asistat la nasterea a sute de bebelusi. „Duceti-va si dumneavoastra la registratura si cereti documentele!”, ne-a „sfatuit” doctorita.

In anul 2003, rudele unei tinere din Curtea de Arges i-au inscenat aceluiasi  medic, impreuna cu politistii si procurorii, un flagrant de luare de mita. In lipsa unor probe concludente, doctorita a fost gasita nevinovata. S-a vehiculat atunci ca aceasta ar fi primit opt milioane de lei pentru o operatie. Inainte de 1989, Caziana Paun a fost arestata si inchisa timp de un an pentru intrerupere ilegala de sarcina.

COLEGIUL MEDICILOR

Se face ancheta dupa ce apare in ziar

Carmen Radulescu nu a reclamat comportamentul doctoritei Caziana Paun la Colegiul Medicilor. „Nu am facut plangere la ei fiindca nu as fi obtinut nimic”, crede femeia. La Colegiul Medicilor Arges nu s-a inregistrat nicio plangere la adresa doctoritei Paun. „Noi putem sa demaram o ancheta numai daca pacientul depune o plangere la noi. Mai este si a doua varianta, anchetam daca va aparea in presa un asemenea caz”, ne-a declarat medicul Viorel Patrascu, purtatorul de cuvant al Colegiului Medicilor Arges.

CITITORII COMENTEAZA

„Un sistem de sanatate in colaps” Medicii incompetenti si lipsa de bani din sistemul sanitar sunt principalii vinovati pentru miile de vieti pierdute in spitale sau pentru sechelele cu care unii pacienti raman pe viata dupa interventii medicale, apreciaza majoritatea cititorilor editiei on-line, www.evz.ro.

„Sa nu ne miram ca intr-un sistem in care medicii tineri ce se pregatesc sa devina specialisti chirurgi nu ajung sa opereze aproape deloc in timpul rezidentiatului ajung sa vaneze pacienti pe care ii opereaza doar ca sa-si faca mana”, comenteaza Carlos.

Printre cei care sustin campania ziarului nostru se numara si medici, unii dintre ei lucrand in strainatate. „Felicitari pentru aceasta campanie. Cred insa ca guvernul ar trebui sa ia o atitudine fata de un sistem de sanatate in colaps, cu spitale mizere si cu un exod de medici tineri”, ne scrie Simona Ungureanu, un medic roman care lucreaza in Anglia.

Si Dana Sorogu, medic din Vaslui, este de parere ca autoritatile ar trebui sa ia o serie de masuri pentru imbunatatirea sistemului sanitar: „Toate aceste lucruri se intampla din cronica subfinantare a sistemului de sanatate. Ar trebui ca medicii sa aiba salarii decente si nu cel minim pe economie, astfel ca sa nu mai existe nicio tentatie.

Cred ca in toate spitalele ar trebui sa fie puse afise contra coruptiei si a spagii si chiar camere de luat vederi care sa impiedice odata pentru totdeauna aceste practici!”. (Ramona Samoila)

DIAGNOSTIC EVZ

Doctorii si asistentele pot fi reclamati

Ce s-a intamplat: Cu toate ca o tanara avea indicatie de cezariana, asistentele si medicii Spitalului Judetean Arges nu au tinut cont de ea. Copilul pozitionat invers decat ar fi trebuit (nu era cu capul inainte) s-a nascut greu si a avut ambele maini paralizate. Pe tot parcursul travaliului si imediat dupa nastere, femeia reclama ca a fost jignita de personalul medical.

Ce se poate face: Medicii pot fi reclamati in termen de sase luni la Colegiul Medicilor din judetul respectiv. Ei pot primi sanctiuni ce merg de la mustrare la ridicarea dreptului de a profesa. Medicul mai poate fi acuzat si de malpraxis la comisiile de specialitate din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica locale. Asistentele care s-au purtat urat cu pacienta si nu au luat in seama faptul ca avea o recomandare de cezariana pot fi si ele reclamate la Ordinul Asistentilor si Moaselor din judetul respectiv. 

Cititi si:

Operat prin surprindere

Moartea micutei Daria: "tubul vietii" era gol

Fumoarul din camera de garda

Sarcina urmarita prin palnie

Cand doctorul nu vine la nastere

Pacientii, la limita rabdarii

Gravida plimbata cu copilul pe jumatate nascut

Spitalul dauneaza grav sanatatii

Ne puteți urmări și pe Google News