De ce a fost ales Singapore pentru marea întâlnire: Trump - Lui Kim Jong-un

De ce a fost ales Singapore pentru marea întâlnire: Trump - Lui Kim Jong-un

Motivele acestei alegeri sunt multiple, începând cu securitatea, dar şi pentru că Coreea de Nord are acolo ambasadă, una dintre puţinele pe care le are în lume. Şi încă un aspect de care s-a ţinut cont, lui Kim Jong-un nu-i place să călătorească cu avionul.

Alegerea a căzut pe capul micro-statului asiatic, după o ''bătălie'' dintr-un evantai de sedii care cuprindea zona demilitarizată dintre cele două Corei, Bangkok, Geneva, Helsinki, Stockholm sau Ulan Bator în Mongolia.

De ce a fost ales Singapore?

Bineînţeles că nu este o decizie întâmplătoare, ci fructul unei gândiri foarte elaborate care a avut de înfruntat multe exigenţe. Oraşul-stat oferă garanţii absolute la nivel de securitate. Un summit de aşa importanţă nu se poate desfăşura într-un oraş care nu poate garanta protecţie totală şi lipsită de riscuri (e vorba şi de ordinea publică) pentru o bună reuşită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivaţiile politice nu sunt mai prejos. Coreea de Nord are la Singapore o ambasadă proprie. Un alt element important în alegerea sediului, din moment ce ambasadele şi consulatele Phenianului în lume sunt cam 10. Din cauza aceasta nu  este întâmplător ca alegerea să cadă pe o ţară care menţine relaţii diplomatice cu una dintre părţile participante la întâlnire. Statele Unite, pe de altă parte, sunt aliaţi solizi ai Singapore. US Navy, Marina miltară a SUA, are un acord pentru andocare (urcarea şi transportul unei nave pe un doc, la reparaţii) la baza Changi, cu marina oraşului-stat şi care au început să desfăşoare împreună exerciţii navale.

Este şi o ''pată de culoare'' în această decizie

 Lui Kim Jong-un  nu-i place să meargă cu avionul, astfel că atunci când a mers la Pekin a folosit un tren blindat. Fără discuţie că nu va folosi trenul ca să ajungă la Singapore, având în vedere cei 4.000 de kilometri distanţă de Phenian. Dar e o distanţă pe care liderul nord-coreean ar putea s-o suporte până la urmă, călătorind cu avionul.

Din punct de vedere istoric, nu trebuie subevaluat că Singapore, în 2015, a pus în scenă întâlnirea dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi liderul taivanez de atunci Ma Zing-jeou. Xi şi Ma s-au întâlnit la Shangri-La Hotel şi nu e exclus ca structura respectivă să fie folosită şi pentru întâlnirea la vârf din 12 iulie dintre Kim şi Trump, potrivit Il Giornale.