De ce a demisionat din magistratură procurorul Negulescu, ”noaptea, ca hoții!”.

De ce a demisionat din magistratură procurorul Negulescu, ”noaptea, ca hoții!”.

Cazul procurorului ”Zdreanță”, așa cum o să-i rămână numele în spațiul public lui Mircea Negulescu pentru că-i era un cuvânt drag, a zguduit activitatea DNA Ploiești din ultimii doi ani. Omul care i-a luat la întrebări și i-a pus sub acuzare pe Ponta, Blaga, Chiliman, Ghiță, șefi ai polițiilor locală și națională, de crimă organizată sau ofițeri ai structurilor prahovene din SRI și DIPI ni s-a înfățișat ca un șpăgar milog, într-o conversație telefonică cu nevasta unui infractor. Reacția imediată a factorilor de decizie din aria Justiției a demonstrat că avem de a face cu un derapaj incredibil al procurorului DNA, iar demersul jurnalistic al postului RTV a fost corect.

În momentul de față, avem informația, ”pe surse” provenite din sfera DNA, că procurorul Mircea Negulescu a demisionat din magistratură, vineri seara. ”Noaptea, ca hoții!”, vom putea spune dacă se va confirma oficial demersul lui ”Zdreanță”. Și, după o trecere în revistă a întregului scandal, am să explic și de ce acțiunea procurorului seamănă cu cea a fostului ministru al Justiției, Iordache, care a scos lumea în stradă, la proteste.   

„Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Această cerere a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluționare'', se preciza într-un comunicat al DNA a doua zi după ce pe ecranele televizoarelor se difuzase înregistrarea la care face referire conducerea DNA.

În comunicatul respectiv nu se preciza nici numele procurorului Mircea Negulescu, nici al celei cu care purta dialogul, soția unui dubios om de afaceri din Ploiești cu multe dosare penale și arestat la data la care se purta conversația telefonică dintre nevasta sa și procuror.

Negulescu a anunțat și el că își dă demisia din DNA Ploiești.

În aceeași zi de 15 februarie, Parchetul General a sesizat Inspecția Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la abaterile sau ilegalitățile comise de procurorul Mircea Negulescu. În comunicatul emis de instituția condusă de procurorul general Augustin Lazăr s-a făcut și o precizare pe care mulți au luat-o în râs:

„Totodată, în ceea ce privește înregistrarea audio difuzată s-a făcut referire la șeful doamnei procuror Luminița Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, şi nu la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr”.

Precizarea aceasta nu are ca scop să-l extragă pe procurorul general dintr-o discuție de mahala, ci ține de natura actului juridic. În cazul deschiderii unui dosar penal (se va petrece cu siguranță!) pe numele lui Mircea Negulescu, acesta va putea fi cercetat, fără invocarea unor elemente de ordin subiectiv: l-a jignit pe procurorul general numindu-l ”zdreanță”! Indiciul ca s-a referit la procurorii șefi de la Ploiești face ca, din același motiv, ancheta să nu se desfășoare de către Parchetul Curții de Apel Ploiești, locul unde lucrase Negulescu până la detașarea la DNA Ploiești.

CSM ne-a anunțat joi, tot printr-un comunicat, că a luat act de demisia din DNA a procurorului Mircea Negulescu, iar acesta a cerut să fie mutat la Parchetul Câmpina, lucru acceptat. Probabil că tot în speranța că, dacă i se deschide dosar penal, ancheta se va face la colegii de la Curtea de Apel.

Totodată, CSM anunța că Inspecția Judiciară va continua cercetarea administrativă pe aspectele sesizate. Fiind funcționar public, Negulescu nu putea fi dat afară fără identificarea unor abateri grave sau ilegalități.

A doua zi după anunțul CSM, vineri seara, pe 17 februarie, procurorul Mircea Negulescu face o mutare surpriză. Își anunță demisia din magistratură, ca să evite excluderea care devenise tot mai evidentă după apariția unor alte mărturii despre abuzuri pe care  cel puțin o persoană le sesizase, prin plângeri, la DNA, SRI și Parchetul General încă din anul 2015. Desigur, e necesar să aflăm și de ce niciun șef al acestor instituții nu a intreprins nimic în anchetarea aspectelor sesizate în aceste plângeri. E greu de crezut că fostul procuror general Tiberiu Nițu, originar din Ploiești, nu știa ce se vorbea în oraș despre bătăliile între servicii sub umbrela politicienilor. L-a protejat el pe procurorul Negulescu?!

Să revenim, însă, la procurorul ”Zdreanță” și la demisia sa din magistratură. A făcut-o deliberat, numai și numai în interes propriu, amintindu-și de niște prevederi legale care-i diferențiază pe magistrați de restul lumii.

În momentul în care magistratul, procuror sau judecător, solicită ieșirea din magistratură, acțiunea disciplinară încetează ca fiind lipsită de obiect.  Prin această practică nu este afectat dreptul la pensia specială, așa cum se petrece atunci când magistratul este exclus. O eventuală condamnare penală nu va afecta însă pensia fostului procuror sau judecător, el fiind inculpat ca un om oarecare.

Mircea Negulescu și-a făcut bine socotelile. Are 25 de ani de magistratură, atât cât prevede legea pentru a i se acorda pensia specială. Părăsește sistemul, migrează către avocatură sau își deschide o firmă, iar pensia de magistrat îi va rotuji bine veniturile. Deschiderea unui dosar penal la Parchetul General e o acțiune de viitor, a cărui celeritate o cunoaștem. Ca și procurorul ”Zdreanță”!