Sfânta Parascheva. De astăzi, începe Pelerinajul Moldovei
- Cristian Tanase
- 11 octombrie 2019, 06:38
În fiecare an, în perioada 11-14 octombrie, Iașul devine centrul spiritual al României, desfășurându-se Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Anul acesta sunt așteptați peste 120.000 de credincioși pentru a se închina la Sfintele Moaște. La Sfânta Liturghie de marți, pe lângă ierarhii din România, vor fi prezenți și episcopi din Grecia, Siria și Albania
Azi dimineață, la ora 6.30 au fost scoase Moștele Sfintei Parascheva în procesiune și au fost depuse pe un baldachin special amenajat spre închinare. La acest eveniment au fost prezenți și 7.000 de pelerini veniți din Voluntari. În după amiaza de sâmbătă, vor sosi în Capitala Moldovei și Moaștele Sfântului Spiridon, aduse din Insula Corfu – Grecia, de Înaltpreasfințitul Mitropolit Nectarie.
Noutatea de anul acesta a Sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva este aceea că vor fi montate patru ecrane mari de proiecție. „Pe aceste ecrane, montate cu sprijinul Primăriei Iași, pelerinii vor putea urmări slujbele din Catedrala Mitropolitană, vor primi informații utile, despre cum să se înhine când ajung la racla cu Sfintele Moaște, care este programul acestor zile, dar și gânduri ale unor pelerini din anii precedenți”, a menționat pentru EVZ, părintele Constantin Sturzu, purătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Sfaturi pentru credincioși
Totodată, părintele Sturzu îi sfătuiește pe credincioșii care vin să se închine la Cuvioasa Parascheva, să nu atingă Sfintele Moaște cu bani sau telefoane mobile. „Sunt permise hăinuțe ale persoanelor bolnave care nu au reușit să ajungă, un fir de busuioc sau o iconiță”, explică preotul Constantin Sturzu.
În zilele de sărbătoare ale Iașului, peste 120 de voluntari îi vor aștepta pe credincioși la gară și le vor da informațiile despre cum să ajungă la racla cu Sfintele Moaște. Totodată, cel puțin 40 de preoți voluntari vor merge și vor vorbi cu pelerinii. „Absolut toți credincioșii prezențivor primi din partea noastră un ghid al pelerinului și câte o iconiță cu Sfântul Spiridon și Sfânta Cuvioasă Parascheva.
De asemenea, Mitropolia alături de protoierii, vor acorda câte un ceai cald și câte un pachețel”, a menționat pentru EVZ, părintele Constantin Sturzu.
Credincioșii vor putea vizita și Muzeul Mitropolitan, care va fi deschis în regim non-stop, de sâmbătă de la ora 10.00 până marți, 14 octombrie, ora 22.00.
Trenuri suplimentate
CFR Calatori a suplimentat numărul de trenuri pentru pelerinii care vor merge la Iași. Astfel, vor circula în perioada 11/12- 14/15 octombrie:
- trenul IR 1653/ IR 1969 București Nord (plecare 21:35) - Pașcani - Vatra Dornei Băi h (sosire 07:10), cu vagoane directe către Iași (sosire 04:52)
- trenul IR 1754/ IR 1969 Suceava Nord (plecare 12:40) - Pașcani - București Nord (sosire 19:35), cu vagoane directe de la Iași (plecare 12:16)