Daune SEMNIFICATIVE şi surprizătoare: Ce ne poate face LUMINA ALBASTRĂ | VIDEO

Daune SEMNIFICATIVE şi surprizătoare: Ce ne poate face LUMINA ALBASTRĂ | VIDEO

Lumina albastră poate fi o problemă neaşteptată, pentru sănătate în special.

Este vorba despre lumina albastră emisă de telefonul mobil, care afectează vederea şi somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sănătate mentală, potrivit mai multor studii, scrie businessinsider.com.

Lumina de culoare albastră face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi ei în fiecare zi. Totuşi, expunerea pe timpul nopţii la lumină albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii, informează businessinsider.com, citat de Mediafax.

Este foarte puternică

De asemenea, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producţiei de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.

Ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastră pentru că este foarte puternică şi permite folosirea aparatelor şi în condiţii de lumină solară puternică, pentru a putea citi afişajul. Oamenii au început să fie expuşi unor niveluri ridicate de astfel de lumină doar în ultimii 10-20 de ani, iar acum au început să se vadă şi consecinţele. Daunele pe care lumina albastră le poate aduce ochilor sunt semnificative şi surprinzătoare. Expunerea directă la această radiaţie poate afecta retina. Organizaţia American Macular Degeneration Foundation, care se ocupă de problemele privind degenerarea maculară, o afecţiune oftalmologică, avertizează că lumina albastră poate fi o cauză a acestei boli, care duce la pierderea capacităţii de a vedea clar obiectele aflate în zona centrală a câmpului vizual.

Ar putea exista o legătură

Businessinsider.com precizează însă că cele mai multe studii au arătat că acest efect negativ apare atunci când sursa de lumină albastră este ţinută foarte aproape de ochi, ceea ce nu se întâmplă în mod obişnuit în utilizarea dispozitivelor electronice. Unii experţi spun că ar putea exista o legătură între cataractă şi lumina albastră, dar este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect. Un oftalmolog american a declarat că a avut mai multe cazuri de pacienţi în jurul vârstei de 35 de ani cu o vedere înceţoşată, asemănătoare celei a bătrânilor de peste 70 de ani care suferă de cataractă. O singură astfel de raportare nu poate fi considerată însă o dovadă clară privind legătura dintre dispozitivele mobile şi cataractă, dar specialiştii cercetează ipoteza.

 

Ne puteți urmări și pe Google News