Daune morale pentru încurcarea morților. Spitalul Carei, bun de plată

Daune morale pentru încurcarea morților. Spitalul Carei, bun de platăJustiție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O familie a primit daune morale, după ce membrul decedat din cauza Covid a fost „încurcat” cu alt trup neînsuflețit. Decizia instanței nu este definitivă.

Familia de români a cerut daune morale, stupefiată că n au primit trupul membrului decedat la Spitalul din Carei. Astfel, a fost solicitată suma de 300.000 de lei, însă, Tribunalul Satu-Mare a decis că rudele bărbatului decedat sunt îndreptățite să primească suma de 15.000 de lei.

Daune morale pentru încurcarea cadavrelor. Spitalul Carei, bun de plată

cadavru

Sursa foto: Dreamstime.com

Tribunalul Satu-Mare consideră că Spitalul Carei și un angajat al acestei unități medicale sunt responsabili de încurcătura care a provocat suferință familiei reclamante, notează ziare.com.  Îngrijitorul din cadrul spitalului, responsabil de curăţenie şi eliberarea cadavrelor a încurcat corpurile neînsuflețite. Astfel,  bărbatul decedat a fost  înmormântat de rudele femeii. În urma plângerilor făcute de familii au fost deschise și două dosare penale, care au fost închise.  Procurorii au decis, însă, deshumarea cadavrului bărbatului și predarea lui familiei.

Angajatul Spitalului Carei susține că nu este singurul vinovat, dând de înțeles că cei de la Morgă au așezat cadavrele în mod eronat. Îngrijitorul a precizat, în instanță, că nu s-ar fi respectat termenul de ridicare a cadavrelor.

„Dacă s-ar fi respectat şi termenul de ridicare al corpurilor neînsufleţite în conformitate cu disp. Ordinului 436/2020, această eroare nu s-ar fi săvârşit şi nu ar mai fi ajuns astăzi în această situaţie”, s-aapărat angajatul spitalului, potrivit sursei citate.

Cum a motivat instanța acordarea despăgubirilor

cadavru

Sursă foto: Pixabay

Instanța a admis acțiunea familiei afectate de încurcarea cadavrelor, deoarece nu a avut posibilitatea să-și îngroape membrul conform practicilor creștin-ortodoxe, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, judecătorii consideră că rudele ar fi trebuit să fie mult mai atente la ridicarea cadavrului, deoarece în acea perioadă, spitalele erau supraaglomerate.

„Tribunalul reţine că pierderea corpului neînsufleţit al soţului respectiv tatălui lor, necesitatea de a se proceda la deshumarea cadavrului, de a asista la această procedură, a produs o suferinţă emoţională reclamanţilor suplimentară faţă de cea a pierderii membrului lor de familie.  Cu toate acestea, şi reclamanţii, prin conduita lor, prin nerespectarea termenului de ridicare a cadavrului au contribuit în mod culpabil la situaţia creată cu atât mai mult cu cât în perioada respectivă era de notorietate că spitalele „covid” erau supraaglomerate”, se arată în sentința Tribunalului atu-Mare, potrivit sursei citate.

Conform datelor oficiale, în România au murit peste 60.000 de persoane infectate cu Covid.