Daune de 100.000 de euro pentru două românce. Decizie istorică în instanță
- Antonia Hendrik
- 24 aprilie 2024, 21:17
Daune de 100.000 de euro pentru două surori care s-au luptat mai mulți ani să-i convingă pe judecători că trebuie să primească daune după moartea surorii lor, care trăia în Italia, chiar dacă ele nu locuiesc și nu au locuit vreodată în Peninsulă. Sora lor lucra ca îngrijitoare în Umbria și a murit într-un accident rutier. Potrivit justiției, despăgubirile merg spre cele două surori din România.
Daune de 100.000 de euro pentru două surori din România
Așadar, două românce vor primi daune de aproape 100.000 de euro din partea unei firme de asigurări din Italia. Potrivit judecătorului de fond, faptul că cele două femei aveau domiciliul în România nu a dovedit „existența unor relații de afecțiune și solidaritate reciprocă”.
Pentru judecătorii de la Curtea de Apel Perugia, distanța fizică dintre rude nu reprezintă un motiv suficient pentru a nega legătura afectivă dintre victimă și surorile sale, recunoscând astfel dreptul la compensație pentru rudele victimei.
Până acum, înainte de această decizie istorică, tribunalele din Italia nu ofereau compensații financiare rudelor victimelor din accidente rutiere, dacă acestea nu erau rezidente în Italia, considerând că legătura afectivă dintre victimă și rudele aflate la o distanță mare este una slăbită de distanță. Astfel, cele două românce vor primi plăți compensatorii pentru pierderea suferită.
Daune de 100.000 de euro pentru două surori. Sursa foto: perugiatoday.it.
Decizia cu privire la daunele ptreu românce are la bază principiile dreptului civil
Decizia magistraților italieni are la bază principiile fundamentale ale dreptului civil, potrivit cărora rudele apropiate au dreptul de a primi daune morale în cazul pierderii unui membru al familiei.
Ca urmare, judecătorii Curții de Apel au recunoscut „existența dreptului la daune pentru prejudiciul din pierderea relației parentale față de surorile unei persoane decedate în Italia în timpul unui accident rutier, având în vedere împrejurarea că au locuit în România și în locuri diferite și îndepărtate și care, în sine, nu este suficient pentru a exclude relația de afecțiune și solidaritate reciprocă cu membrul de familie decedat”, relatează perugiatoday.it.