Datele oficiale ucrainene anunță cel puțin 57 de oameni uciși în Ucraina, iar alți 169 au suferit răni
- Maria Miron
- 24 februarie 2022, 23:30
La nivel oficial, în urma atacurilor sângeroase ale Kremlinului asupra Ucrainei, sunt 57 de morți și alți 169 de oameni răniți în atacul asupra Ucrainei. Mai grav este că spitalele și personalul medical ucrainean au fost ținte ale bombardamentelor de joi, inițiate de ruși.
Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Lyaşko, a declarat pentru 1+1 TV, că spitale din Ucraina, inclusiv cele din Avdiivka şi Vuhledar, din Donețk, au fost atacate, iar în urma acestora, civili ucraineni și-au pierdut viața.
Cancelarul Olaf Scholz crede că Putin vrea să șteargă Ucraina de pe hartă
„Este o încercare de a muta violent granițele în Europa sau chiar de a șterge o țară întreagă de pe harta lumii”, a transmis oficialul german.
Scholz declară că ceea ce trăim astăzi nu are precedent în istoria recentă europeană.
„Ne confruntăm cu începutul unui război cum nu a existat de mai bine de 75 de ani în Europa”
Putin justifică că nu a avut de ales în ceea ce privește Ucraina
În timpul unei întâlniri avute cu mediul de afaceri rus, Putin a declarat, joi, că nu a avut de ales decăt să orchestreze o astfel de operațiune.
„Cel mai important lucru, ca să fie clar: ceea ce se întâmplă este o măsură la care am fost nevoiţi să recurgem. Pur şi simplu nu ne-au lăsat nicio şansă să procedăm altfel”, a spus Putin.
Conform liderului de la Kremlin, riscurile de securitate la adresa Rusiei trebuiau anihilate, căci, „cu alte mijloace nu se putea reacţiona”.
MApN a anunțat situația navelor aflate în zona economică a României din Marea Neagră. Potrivit unui comunicat de presă, trei nave militare pavilion Federația Rusă se află în zona economică a țării noastre. De asemenea, instituția a oferit informații și cu privire la situația navelor comerciale care au fost oprite din drumul lor către Ucraina.
„MApN (BREO) a informat faptul că, la ora 20.00, următoarele nave militare pavilion Federația Rusă se află în zona economica exclusivă a României: – 1 navă militară F.R la o distanță de aproximativ 25.5 Mm (47.2 km) Est de Sulina – 1 navă militară F.R la o distanță de aproximativ 44.5 Mm (82.4 km) Est de Sfântul Gheorghe – 1 navă militară F.R la o distanță de aproximativ 75 Mm (138 km) Est de Gura Portiței.
Invadarea Ucrainei de către trupele rusești a declanșat un conflict ale cărui evoluții sunt greu de anticipat
Intrarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean, după discursul agresiv în care Vladimir Putin a contestat însăși existența Ucrainei ca țară independentă față de Rusia, a pus în mișcare un conflict cu evoluții încă imprevizibile pe termen scurt. A existat deja o escaladare de la simpla diplomație la înăsprirea sancțiunilor, atât din partea americanilor cât și a europenilor. Germania a suspendat licența pentru un nou gazoduct, care ar aduce energie rusească în Europa Occidentală.
Analiștii militari se apleacă în prezent asupra unor scenarii de invazie care merg de la anexarea celor două provincii ucrainene cu majoritate etnică rusă – pe care Rusia le-a recunoscut ca fiind independente – până la ocuparea întregii Ucraine. Sunt atacuri aeriene, iar cei 190.000 de soldaţi mobilizaţi de Putin au început să înainteze. Pe lângă pagubele pe care orice conflict le poate provoca în regiune și de șocul inevitabil adus economiei globale — al cărei prim semn este noua creștere a cotaţiei petrolului —, cele mai îngrijorătoare consecințe sunt pe termen mediu și lung.
Agresiunea rusă pune NATO în faţa unei întrebări critice: până unde să angajezi arme și contingente militare pentru a apăra aceste graniţe? Numai acea dilemă ar reprezenta o victorie strategică pentru Putin, a cărui disponibilitate de a risca și de a-și urmări obiectivele a depășit-o cu mult pe cea a Occidentului.
La celălalt capăt al planetei, totul va depinde de reacția celui mai important actor care va apărea pe noua hartă geopolitică: China.