Cum aţi începe un articol despre cel mai popular român din Las Vegas, la ora de faţă? Pentru cei care nu ştiu încă cine este Daniel Negreanu: s-a născut la 26 iulie 1974 la Toronto, a copilărit în Scarborough şi are un frate mai mare, Mike, născut tot în Canada. Românul se află acum pe poziţia a treia în clasamentul câştigurilor din turneele de poker, cu 9.900.000 dolari.
Părinţii lor, Ana şi Constantin Negreanu s-au decis în 1962 să părăsească România. Au trecut prin Italia şi au ajuns în Toronto, la timpurile când oraşul se termina, în nord, la Eglinton iar Sheppard, Finch şi Steeles erau drumuri de ţară.
Fotografiile de familie îi înfăţişează drept o familie frumoasă şi dinamică şi, pe vremea când mulţi dintre noi plimbam tricicletele prin cartier, în ţară, la fel se juca şi Daniel, pe strada din faţa casei canadiene. "Noi speram ca Daniel să devină avocat..." „Noi speram ca Daniel să devină avocat. El a vrut altceva...”, spune d-na Negreanu, cu o nevoie nedisimulată de a explica decizia de viaţă a fiului său.
Atunci când fiul devine campion mondial de poker, este adulat şi angajat într-o viaţă socială cum nici o profesie probabil nu ar fi permis pe lumea asta, doamna Negreanu ştie pe ce se bazează succesul lui Daniel: un maestru al Teoriei Probabilităţilor şi o stăpânire de sine ieşită din comun.
"În timpul concursurilor, la masa de competiţie jucătorilor li se pun adesea senzori în dreptul inimii ca doctorii să fie în alertă, în caz că se detectează modificări majore de puls sau iregularităţi ale bătăilor inimii. Daniel este singurul despre care medicii au spus că are nervi de oţel, pur şi simplu nu i se vede şi nu se înregistrează emoţia în timpul competiţiilor. Şi-l iubeşte lumea, nu-ţi închipui cât de mult îl iubeşte lumea”, vorbeşte mama lui Daniel despre cel mai charismatic jucător profesionist de poker de astăzi.
În fapt, o partidă în care joacă Daniel Negreanu, chiar dacă nu eşti specialist, te captivează. El gesticulează, se scarpină, oftează, vorbeşte ca pentru el, surâde, mai răspunde unei glume din audienţă, în timp ce ceilalţi jucători au crisparea tensiunii şi concentrării momentului.
Băiatul cu şapcă şi cămaşa descheiată devine milionar Website-ul TeamPokerStars.com îl prezintă pe Daniel, dincolo de cariera fuminantă şi de renumele de ”KidPoker”: el este popular, prietenos şi pare că e mereu destins.
Povestea sa amestecă frânturi de întâmplări cu un mare iz de aventură: la sfârşitul liceului s-a angajat în partide cu jucători reputaţi în Toronto. A câştigat, a pierdut, a învăţat.
Şi-a împachetat bagajele şi, la 21 de ani, a plecat la Las Vegas unde a simţit imediat că, dincolo de strălucirea luminilor de neon, atmosfera nu prea avea în nimic în comun cu cazinourile de caritate din Ontario. A pierdut banii câştigaţi la Toronto, s-a întors acasă, a câştigat alţi bani şi a plecat iar la Vegas.
Efortul nu i-a rămas nerăsplătit: în 1997, Daniel Negreanu avea să fie, în sfărşit, acceptat la mesele „greilor”: a spart gheaţa cu titlul de „Best all around player at Foxwoods’ World Poker Final”. Aşa a început ascensiunea: un an mai târziu, s-a înscris şi a câştigat brăţara World Series of Poker event.
Era cel mai tânăr jucător din toate timpurile, avea 23 de ani. Atunci i s-a spus “KidPoker”.
Au continuat concursurile, an de an, cu mai multe titluri câştigate pentru ca anul de glorie să fie anul 2004 când Daniel Negreanu a raporta un câştig de $4.465.907.
Alt record: cei mai mulţi bani câştigaţi vreodată de un participant la un turneu mondial de poker. Anul s-a încheiat spectaculos, cu două premii pentru performanţă: World Series of Poker Player of the Year and Card Player Magazine Player of the Year.
“E vegan, nu vegetarian, veeegan!” Doamna Negreanu, în elegantul condominium din Toronto în care locuieşte, îmi arată fotografii din tinereţe: Daniel cu fratele lui, Mike, la plajă, la joacă pe stradă, la petreceri de familie, la zilele de naştere ale altor copiii.
Aceiaşi ochi iscoditori, zâmbet cu gropiţe în obraji şi păr blond, ciufulit. “Tare-aş fi vrut să fi trăit şi soţul meu să vadă copiii, acum...”, oftează şi suspină. În casă sunt bagaje. “ Plec la Vegas, am o casă acolo şi acolo am prietenii. În Toronto nu vin foarte des, acolo e viaţa mea. E cald, e climă foarte aspră, dar m-am învăţat. Vreau să fiu cu Daniel, fiindcă se pregăteşte de turneu. Uite, am luat şi leuştean să-i fac ciorbă. E vegan, nu vegetarian, veegan!”, repetă doamna Negreanu curiozitatea de a nu se fi obişnuit cu stilul de mâncare al fiului. “Nu atinge carnea, laptele, ouăle, nici nu ştiu din ce trăieşte!”. Se luminează la faţă, vorbeşte despre mezinul care i-a dat atâtea palpitaţii, ani în şir.
La masa celor puternici şi cu nervii tari 2005 părea a fi un an de odihnă pentru Daniel Negreanu. Fără prea mare efort, acesta a participat şi a ieşit pe locul trei la Jack Binion World Poker Open, cu un câştig de $384.000. Anul 2006 a adaugat: Titlul suprem la WSOP Circuit Event in Tunica, cu un câştig de $755.000, locul 5 la National Heads Up Poker Championship, apoi locul 2 la Turneul Campionilor, cu un total de $325.000 pentru ca anul să se încheie cu locul 3 la WPT Five Diamond Wolrd Poker Classic şi un câştig de $600.000.
În 2007, se înscrie în turnament pentru WPT World Poker Open unde câştigă peste $500,000 la care se adaugă încasări din cartea Hold'em Wisdom for all players, o colecţie de 50 de articole, publicate simultan în 35 de ziare şi reviste din America de Nord. Negreanu a fost denumit "Favorite Poker Player" de către Card Player Magazine's Player of the Year Awards Gala, în februarie 2006.
Succesul consacrării l-a gustat în 2007 când Daniel a fost primit membru cu drepturi depline al Team PokerStars, cel mai mare site on-line de poker din lume.
Daniel Negreanu, un excepţional jucător şi manager Doamna Negreanu pregăteşte o cafea gustoasă, cu caimac. O ascult: a fost căsătorit (cu Lori Lin Weber) pentru ca divorţul să vină la numai doi ani de mariaj. "Aş vrea nepoţi, aştept ca măcar unul din cei doi băieţi să-mi dăruiască nepoţi, cred că aş fi o bunică foarte pricepută". În 2008, Daniel Negreanu se afla în poziţia a patra în clasamentul câştigurilor din turnee: $9.900.000. Spune despre el că ce-l ajută cel mai mult în competiţii este uşurinţa cu care rulează analize probabilistice în fracţiuni de secundă. Cât despre naturaleţea exprimării şi dezinvoltura gesturilor, ele îl recomandă ca pe un personaj cu totul şi cu totul special.
Ultimul succes în Las Vegas
Anul 2004, considerat de specialisti anul de maximă strălucire a jucătorului profesionist de poker Daniel Negreanu păleşte în faţa victoriei din 12 iunie 2008 la Las Vegas.
Competiţia World Series of Poker de săptămâna trecută i-a adus lui Negreanu în cont $204.874, al treilea cîştig major al jucătorului de anul acesta, într-o partidă încordată desfăşurată în compania lui Ugur Marangoz.
Victoria rotunjeşte astfel contul lui Daniel la 9,7 milioane de dolari câştigaţi doar din turnamente şi adaugă numele lui în primii trei jucători profesionişti ai tuturor timpurilor, alături de Jamie Gold şi Joe Hachem. Sigur pe el, cu aceeaşi stăpânire nervoasă de excepţie, Daniel a pariat cu un alt celebru jucător profesionist, Phil Ivey, supranumit ”The Tiger Woods of Poker„ că va câştiga o brăţară anul acesta.
Suma în joc: 200,000. Imediat după partidă, Daniel fericit şi-a amintit de pariu şi a strigat către audienţă: ”Negreanu-1, Ivey-0!” după care a strâns-o în braţe pe mama sa care a asistat în apropiere. În acest fel practic Daniel Negreanu şi-a dublat câştigul.
Aruncaţi o privire pe website-ul lui Daniel Negreanu şi veţi avea din plin imaginea unui excepţional jucător şi manager în acelaşi timp. Prietenos, relaxat, vorbăreţ şi plin de viaţă, Daniel Negreanu are un Vlog pe care, dacă îl deschideţi, vă asigur că nu-l lăsaţi uşor: Urmăriţi-l cât de natural vorbeşte, urmăriţi-i gesturile şi, mai ales nu uitaţi să-i faceţi cu ochiul unuia dintre cei mai inteligenţi strategi ai fabulosului Las Vegas.
Magdalena Manea Ziarul ACASA