„Absurdistan“, volumul de publicistică marca Dorin Tudoran (Editura Polirom), reprezintă o corecţie pe cât de usturătoare moral, pe atât de expresivă ca scriitură.
Avem de-a face cu un polemist excepţional, retranşat însă în texte de factură analitică. Imaginile pregnante şi dragi polemiştilor sunt rărite, în favoarea demonstra- ţiilor laborioase, cu o argumentaţie solidă şi cu mai multe probe decât e necesar.
Figuri politice bine-cunoscute, oameni de afaceri şi moguli de presă, vechi torţionari şi proaspeţi bişniţari, securişti patrioţi şi kaghebişti reciclaţi, revoluţionari cu acte şi rezistenţi prin cultură, scriitori şi gazetari, George W. Bush şi George Pădure, Adrian Năstase şi Traian Băsescu, Michael Guest şi „dl Corneliu Vadim Tudor“ (politeţea formală e ucigătoare, la Dorin Tudoran) defilează prin această lume de hârtie care are suspect de multe trăsături comune cu cea reală.
Absurdistan e un teritoriu al absurdului, fireşte; dar se prezintă aşa fiindcă România - personajul principal şi cadrul în care evoluează toate celelalte - este o ţară a simulacrelor. Judecata morală nu are în ce să se înfigă, întrucât reperele sunt mobile, culorile se amestecă, iar îndărătul unui fapt stau motivaţii obscure. Dublul discurs e în floare.
Analistul politic se ia cu mâinile de cap: în România, stânga nu e la stânga şi dreapta nu e la dreapta. Iar centrul nu există. Stolojan figurează ca pesedist, apoi ca liberal; Constantinescu e cel mai „întâmplător“ preşedinte de stat din Europa; Năstase, descins din nomenclatura comunistă, implementează capitalismul; Băsescu, după ce a demolat partidele istorice, vrea unul popular; în fine, zâmbetul lui Iliescu se vede, remanent precum cel al pisicii din Wonderland, deasupra acestei încrengături.
„Baobabul românesc“ e formula plastică inventată de Dorin Tudoran pentru a sintetiza bâlciul politicii autohtone. Poate cel mai important text din sumarul volumului este „Cetăţean vs locuitor“, o radiografie impecabilă a comportamentului nostru public şi a ce înseamnă, de fapt, democraţia. Citindu-l, vom înţelege mai bine cum stau lucrurile la noi; şi cum ar trebui ele să meargă.