Evenimentul Zilei > Politica > Lider al Pro România, nereguli în declarația de avere. ANI, acuzată de tergiversarea anchetei
Lider al Pro România, nereguli în declarația de avere. ANI, acuzată de tergiversarea anchetei

Lider al Pro România, nereguli în declarația de avere. ANI, acuzată de tergiversarea anchetei

Unul dintre liderii Pro România, Daniel Constantin, este acuzat de Grupul pentru Investigații Politice că ar fi prezentat nereguli în declarația de avere. Potrivit GIP, Agenția Națională de Integritate (ANI) ar tergiversa de doi ani încheta asupra acestei probleme.

Grupul pentru Investigații Politice a sesizat Agenția Națională de Integritate în legătură cu neregulile din declarațiile de avere ale lui Daniel Constantin. Sesizarea a fost făcută în aprilie 2017. Cu toate că au trecut doi ani de la sesizare, ANI nu a soluționat-o.

În cursul anului trecut, Grupul de Investigații Politice a transmis ANI o serie de completări la sesizarea inițială.

Redăm comunicatul integral al Grupului pentru Investigații Politice:

„Se împlinesc 2 ani de când ANI se preface că anchetează cum a obținut Daniel Constantin, liderul partidului Pro România, 250.000 euro în 6 zile.

GIP a sesizat în aprilie 2017 Agenția Națională de Integritate în legătură cu neregulile din declarațiile de avere ale lui Daniel Constantin. Deși de la sesizarea noastră au trecut 2 ani, ANI nu a soluționat-o. 

Singurul răspuns pe care l-am primit de la ANI a fost în septembrie 2018, când ni s-a spus că „lucrarea nr. 14944/S/II/27.04.2017, având ca obiect evaluarea averii dobândite de către Constantin Daniel, deputat în cadrul Parlamentului României, este în curs de soluționare”. Au trecut 6 luni de la acest răspuns și lucrarea tot „în curs de soluționare” a rămas.

Sesizarea noastră se referea la faptul că, în 17 decembrie 2015, la exact o lună de la încheierea mandatului de ministru al Agriculturii, Daniel Constantin a cumpărat un apartament extrem de valoros. L-a vândut 6 zile mai târziu, încasând peste 250.000 Euro. Veniturile lui Daniel Constantin, activele sale financiare, donațiile și creditele primite de acesta nu puteau justifica cumpărarea unui imobil atât de scump cum este cel tranzacționat de politician în decembrie 2015.

În cursul anului trecut, GIP a transmis ANI o serie de completări la sesizarea inițială. Am înaintat ANI documente care demonstrează că veniturile declarate de Daniel Constantin în perioada în care era ministru al Agriculturii nu acopereau nici măcar taxele la școala privată a copiilor săi și că în 2 ani (din decembrie 2015 până în decembrie 2017) din declarațiile de avere ale lui Daniel Constantin au dispărut peste 400.000 Euro.

La fel ca în cazul sesizării inițiale, demersurile noastre au rămas fără răspuns.

Ca urmare, am decis să adresăm ANI o Plângere prealabilă prin care contestăm refuzul instituției de a răspunde la sesizarea noastră înregistrată acum 2 ani. În cazul în care și această plângere rămâne fără răspuns, vom cere instanței să oblige ANI să soluționeze sesizarea referitoare la averea lui Daniel Constantin.”, se arată în comunicatul de pe Facebook al Grupului pentru Investigații Politice.