Directorul de la Drumuri şi Poduri Bârlad și cel care ia dat mită, arestați preventiv pentru 30 de zile

Directorul de la Drumuri şi Poduri Bârlad și cel care ia dat mită, arestați preventiv pentru 30 de zile Daniel Buzămăț. Sursa foto: Facebook

Daniel Buzămăț, Directorul de la Drumuri și Poduri Bârlad, împreună cu omul de afaceri Gică Călin, cel care i-a dat mită, au fost plasați în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Decizia de arest a lui Daniel Buzămăț și a afaceristului a fost luată de către Tribunalul Vaslui, care a acceptat solicitarea de arestare preventivă în legătură cu acuzațiile de corupție, inclusiv dare și luare de mită.

Directorul de la Drumuri și Poduri Bârlad ar fi primit mită de o sumă de 100.000 de euro în două tranșe. Prima tranșă a fost dată într-o cofetărie, iar a doua în propriul său birou, unde suma de bani ar fi fost depusă într-un frigider.

Daniel Buzămăț și mituitorul său, sub arest preventiv timp de 30 de zile

Hotărârea tribunalului vasluian nu este definitivă și poate fi contestată de către cei doi implicați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, anchetatorii de la DNA Iași i-au reținut pe directorul Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri (S.L.D.P.) REISER SA Bârlad și pe proprietarul unei stații de benzină, Gică Călin, ambii fiind acuzați de infracțiuni grave de corupție în legătură cu execuția unei lucrări de asfaltare realizate de firma cu capital de stat.

„În perioada 01.03.2022 – 12.05.2022, inculpatul Buzamăt Daniel, în calitatea menționată mai sus, în mod indirect cât și direct, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar (martor în cauză), de la omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, suma totală de 100.000 lei (două tranșe a câte 50.000 lei), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menționată mai sus în contextul încheierii între S.L.D.P. REISER SA Bârlad și societatea celuilalt inculpat, a două contracte de prestări servicii, ce vizau asfaltarea unei suprafețe de 1.600 mp de teren, ce aparținea acestuia din urmă.

În realitate, ar fi fost asfaltată o suprafață de 4.725 mp fiind folosită o cantitate de 454 tone asfalt față de 218 tone asfalt, menționată în documentele contabile ale celor două societăți.

De precizat este faptul că cele două sume de bani (a câte 50.000 lei fiecare), la sugestia inculpatului Buzămăț Daniel, ar fi fost depuse una într-un frigider aflat din biroul său iar cealaltă în autoturismul personal”, se arată în comunicatul emis de DNA.

DNA îl anchetează pe Arhiepiscopul Tomisului

DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

O tranșă a fost dată în biroul său și una la cofetărie

Transferul financiar s-a realizat de la proprietar la oficial prin intermediul inginerului instituției, care a furnizat explicații amănunțite anchetatorilor anticorupție cu privire la toate sumele percepute direct în timpul desfășurării acțiunilor dintre cei doi acuzați.

Mai exact, în dosarul în care Daniel Buzămăț și Călin sunt subiectul cercetărilor, la finalizarea lucrărilor de asfaltare în desfășurare la data de 27 aprilie 2022, proprietarul a remis inginerului suma de 50.000 de lei, constând în bancnote de 200 de lei. Acest lucru s-a întâmplat conform înțelegerii preexistente dintre cei doi.

Ulterior, bărbatul a mers la sediul S.L.D.P. REISER S.A., unde s-a întâlnit cu directorul în biroul acestuia. În conformitate cu aranjamentul stabilit, i-a încredințat suma de 50.000 de lei, pe care a depus-o în frigiderul din birou. Prin intermediul tehnicianului instituției, oficialul a primit astfel suma de 50.000 de lei de la patronul benzinăriei.

În cadrul aceleiași întâlniri, cei doi au discutat în continuare, inginerul sfătuindu-l pe director să refuze a doua solicitare a lui Călin.

Conform documentelor elaborate de DNA Iași, a doua parte a mitei de 100.000 de lei a fost remisă directorului SLPD într-o cofetărie.

Astfel, la finalizarea proiectului (20 mai 2022), patronul benzinăriei a înmânat inginerului suma de 50.000 de lei, sub formă de bancnote de 50 de lei, cu scopul de a fi transmisă lui Daniel Buzămăț, în conformitate cu înțelegerea anterioară dintre cei doi.

Ulterior, inginerul a contactat directorul SLPD Bârlad, care i-a comunicat că se află în cofetăria Capșa.

După ce a ajuns la cofetărie, inginerul a luat cheia de la mașina directorului și a pus banii în dreapta șoferului, la picioare.

Colaborarea dintre Gică Călin și Daniel Buzămăț a început de la un proiect de asfaltare

Totul a debutat odată cu proiectul de modernizare a stației PECO, în cadrul căruia reprezentantul companiei GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, Gică Călin, a inițiat demersurile necesare pentru a găsi o firmă care să poată efectua lucrările de asfaltare la un cost competitiv și într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

În acest scop, a găsit Societatea pentru Lucrări Drumuri și Poduri REISER S.A. Bârlad.

Astfel, Vasile Lucian Bolmadîr a inițiat o convorbire telefonică cu Daniel Buzămăț, în timpul căreia au discutat cu privire la proiectul de asfaltare a terenului deținut de SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL la stația Peco.

La începutul lunii martie 2022, Buzămăț l-a contactat pe inginerul din echipa S.L.D.P. REISER S.A. Bârlad, pe care l-a instruit să efectueze măsurători în teren la stația PECO, în pregătirea pentru începerea lucrărilor solicitate de Bolmadîr.

Inginerul s-a deplasat la stația Peco, proprietate a SC GIPETROVAS BEST HOLDING SRL, localizată în comuna Munteni, județul Galați. În timpul acestei vizite, a avut prima întâlnire cu reprezentantul stației Peco, Călin Gică, care, la acea dată, îndeplinea și funcția de administrator al societății.

Judecătoarea Ana Maria Chirilă, arestată preventiv. Acuzațiile care i-au fost aduse

Mită. Sursa foto: Dreamstime

Acesta i-a expus inginerului intenția de a asfalta o porțiune din terenul înconjurător al stației Peco, inclusiv căile de acces. În prezența acestuia, tehnicianul a efectuat măsurătorile necesare.

Ulterior, inginerul a prezentat directorului constatările sale, rezultând în întocmirea unei oferte inițiale de preț: 40.000 de lei pentru refacerea rigolelor și aproximativ 290.000 de lei pentru asfaltarea suprafeței de teren solicitată de Călin Gică.

Acesta din urmă, nemulțumit de oferta făcută, a manifestat disponibilitatea de a oferi o sumă de bani direct lui Daniel Buzămăț pentru realizarea lucrărilor, cu condiția ca prețul să fie redus.

Mita primită, negociată în cele mai mici condiții

Buzămăț a consimțit la o reducere a prețului pentru lucrarea cu rigolele, stabilindu-l la suma de 20.000 de lei, având în vedere că administratorul se angajase să furnizeze materialele necesare pentru această parte a proiectului.

În ceea ce privește lucrarea de asfaltare, Daniel Buzămăț i-a transmis lui Dărîngă Cătălin că este de acord ca, în schimbul primirii sumei de 50.000 de lei în numerar, prețul pentru această lucrare să fie de 150.000 de lei.

La un moment dat, înainte de finalizarea lucrărilor la rigole, directorul Buzămăț i-a solicitat inginerului să transmită lui Călin Gică „ultimul preț” pentru lucrarea de asfaltare solicitată.

Astfel, în schimbul primirii sumei de 50.000 de lei în numerar, prețul pentru lucrarea de asfaltare a fost stabilit la 100.000 de lei, propunere la care Călin a consimțit.

După stabilirea acestui acord, la data de 24 martie 2022, Călin Gică a vizitat sediul S.L.D.P. REISER S.A. din Bârlad pentru a se întâlni cu directorul și a semna contractul de prestări servicii pentru asfaltare.

Cu aceeași ocazie, s-a semnat și contractul privind refacerea rigolelor (cu numărul 949/24.03.2022), iar la momentul respectiv, lucrările erau în curs de desfășurare.