Dana Gîrbovan: E esențial ca activitatea justiției să fie reflectată în presă echilibrat

Dana Gîrbovan: E esențial ca activitatea justiției să fie reflectată în presă echilibrat

Dana Gîrbovan, președinta Curții de Apel Cluj, a acordat un scurt interviu cu ocazia aniversării a 10 ani de când există site-ul Clujust.ro. Judecătoarea apreciază faptul că nu se mai fac defilări în căușe la televiziune.

Dana Gîrbovan, despre cum vede Justiția în presă

Dana Gârbovan a spus că „este esențial ca activitatea justiției să fie reflectată în presă în mod echilibrat, onest și cât se poate de real și mai puțin spectaculos”.

Mai mult, judecătoarea a subliniat că „nu a fost doar vina presei, ci și a unei părți din justiție”. Dana Gârbovan a făcut trimitere la acele „comunicate vechi ale DNA cu extrem de multe amănunte care aduceau atingere imaginii persoanei și prezumției de nevinovăție, a justiției televizate”.

Dana Gârbovan a vorbit și despre strategia Curții în relația cu mass-media. Judecătoarea spune că nu a reușit comunicarea dorită din cauza „premanentei crize în justiție”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președinta Curții de Apel Cluj a declarat: „Încercăm să avem o activitate mai pro activă și am discutat cu colegi să încercăm măcar pe viitor să găsim spețe de interes public pe care să facem comunicate de presă în care să prezentăm aspectele esențiale ale cazului”.

Judecătoarea, despre avantajele și dezavantajele mediatizării unui proces

Dana Gîrbovan, președinta Curții de Apel Cluj, a explicat că „avantajul pentru societate este că ar fi informat cu privire la modul cum se desfășoară un act de judecată”.

Cu privire la dezavantaje Dana Gîrbovan a spus că „dezavantajele apar atunci când sunt excese din partea presei sau a unor participanți din proces care merg la presă și reflectă în mod nereal desfășurarea dosarului”. Judecătoarea spune că acest lucru nu face altceva decât să „pună presiune pe judecător”.

Dana Gîrbovan, despre judecătorii influențați de ce apare în presă

Președinta Cuții de Apel Cluj spune că „judecătorii, cel puțin la nivelul Curții, au suficient de multă experiență încât să judece cauzele independent de presiunile mediatice”.

De asemenea, judecătoarea Dana Gîrbovan spune că „problema este a percepției pe care publicul o are asupra actului de justiție”, a mai spus Dana Gîrbovan în interviul pentru clujust.ro.