Actorul Dan Puric a fost joi seara în emisiunea lui Rareş Bodgan de la Realitatea TV. După ce a vorbit despre Brexit şi campania anticorupţie de la noi, a mărturisit: „Raţiunea mea de a veni aici este de a discuta despre un caz exponenţial. Este vorba de domnul Mircea Tudor”. Apoi, împreună cu medicul Pavel Chirilă, al doilea invitat în emisiune, a continuat să-şi apere prietenul, Mircea Tudor.

Atacul la EVZ

Şi, că să nu fie foarte evident că venise în platou pentru a-şi apăra amicul, care are mari probleme cu procurorii, Dan Puric a tras puţin mortul pe Academiei, lovind, tam-nesam, în Evenimentul zilei: „Popândăii și castrații ăia de la Evenimentul zilei au sărit pe mine și au început să zică că fac afaceri cu biata mea carte de 20 de lei”.

De ce are Puric pata pusă pe Evenimentul zilei

La sfârşitul anului trecut, EVZ a publicat un articol despre scandalul care izbucnise pe Facebook între Dan Puric şi Andrei Pleşu, în care a fost prezentat punctul de vedere al actorului. De fapt, Pleşu scrisese despre Puric în 2009, cum este consemnat şi în articol: „Recent, mimul-regizor a reușit performanța să-și propage simultan ideile naționalistreligioase pe două posturi naționale de știri, Antena 3 și Realitatea TV, la o zi după ce o mai comisese și pe RTV! Atunci, s-a produs un declic în rândul contestatarilor săi. Instantaneu, internetul s-a inflamat și s-a umplut de reacții, în marea majoritate ostile < filozofului > de scenă. Picătura care a dat pe dinafară clocotul de pe Facebook a fost o <<părere

  > de-a lui Andrei Pleșu, care îl desființa, la propriu, pe actorul Dan Puric!”.

Mozart al României

Scandalul a luat amploare în presă, iar Dan Puric şi-a spus părerea în articolul din EVZ. După toată zarva cibernetică, Dan Puric ne-a declarat atunci, în exclusivitate, că știe de controversa iscată cu mai vechiul său preopinent, dar că nu-i dă prea mare atenție: „N-aș vrea să fiu înțeles greșit, dar fără să vreau mi-a venit în minte o asociere: problema lui Salieri era Mozart. Problema lui Mozart era muzica. Tot așa, problema domnului Andrei Pleșu este Dan Puric, pe când problema lui Dan Puric este România”. Niciunde în articol nu s-a vorbit de „biata mea carte de 20 de lei”, cum s-a exprimat actorul în emisiunea de joi.

Cine este şi ce a făcut Mircea Tudor

Inventatorul Mircea Tudor a fost pus sub urmărire penală, în urmă cu zece zile, pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă. Oamenii legii au decis să-l lase pe Tudor sub control judiciar pe cauţiune, cu condiţia ca acesta să achite un milion de lei până la sfârşitul lunii iunie.

Alături de Tudor, în acest dosar este urmărit penal şi fostul avocat Liviu Ardeiaş, care este suspectat de trafic de influenţă. Conform DNA, „suspectul Ardeiaş Liviu, în intervalul noiembrie 2010 – aprilie 2011, a primit, în două tranşe, în mod indirect (prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei de la inculpatul Tudor Mircea (asociatul şi administratorul unei societăţi comerciale) promiţând în schimb că va interveni la anumiţi funcţionari din cadrul unor autorităţi, în vederea obţinerii documentelor despre care susţinea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Tudor Mircea, a unor contracte cu Autoritatea Vămilor”. Conform DNA, în acest caz s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat de 960.000 lei, reprezentând impozit pe profit.

Invențiile premiate la Geneva

După ce a inventat cel mai performant sistem de scanare din vămi, Roboscan 1MC, cu care a câştigat primul mare premiu din istoria României la Salonul de Invenţii de la Geneva, Mircea Tudor a recidivat, în 2013, cu Roboscan Aeria, un dispozitiv care identifică obiecte de contrabandă sau amenţinare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. Acum îşi construieşte o uzină în Elveţia.