Dan Podaru contraatacă. A făcut plângere la CNCD

Dan Podaru contraatacă. A făcut plângere la CNCDSursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Demis din funcția de prodecan al Facultății de Jurnalism, conslierul PNL la sectorul 1, Dan Podaru, încearcă să demonstreze că este vorba de o măsură abuzivă.

Dan Podaru, consilier local PNL al Sectorului, a fost demis recent din funcția de prodecan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din București. Decizia a fost luată după o serie de discuții în spațiul public, provocate de faptul că o companie deținută de un coleg de partid al său a realizat noul site al facultății.

Măsura a fost cerută luna trecută de rectorul UB, Marian Preda, membru al PMP, în timpul unei ședințe a Consiliului universitar. La adresa lui Podaru a existat o sesizare a Comisiei de Etică. Prodecanul a fost demis de Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism. Decanul a justificat decizia prin faptul că parteneriatul cu agenția de publicitate WOPA, deținută de Costin Buta, coleg de partid cu Podaru, a creat „suspiciuni”, afectând imaginea facultății.

De menționat că parteneriatul a fost finalizat, cu toate avizele necesare, fiind semnat inclusiv de rectorul Marian Preda. Facultatea pregătise un buget de 26.500 de euro pentru realizarea site-ului. Ar fi fost organizate inclusiv trei licitații publice, toate însă fiind anulate. La scurt timp de la demiterea profesorului, prin decizia Comisiei de Etică s-a stabilit că nu poate fi propusă nicio sancțiune la adresa sa. Totuși, consilierului PNL din Sectorul 1 i s-a recomandat „prudență și diligență”.

Dan Podaru a făcut plângere la CNCD

În replică, profesorul Dan Podaru susține că nu există niciun fundament legal pentru revocarea sa din funcție, motiv pentru care a și depus o plângere la Instanța de Contencios Administrativ. Între timp, Dan Podaru, - care este un contestatar vehement al primarului sectorului 1, Clotilde Armand -, a făcut o sesizare și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), așa cum anunță public.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„În după-amiaza zilei de 26.07.2023, am depus la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sesizarea înregistrată cu numărul 5703/26.07.2023, prin care reclam discriminarea și hărțuirea la care am fost supus prin hotărârea de revocare a subsemnatului din funcția de prodecan manifestată în adresa nr.11870/22.06.2023 a Decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc și prin Decizia nr.176/26.06.2023 privind constatarea revocării din funcția de prodecan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării emisă de Rectorul Universității din București, Marian Preda", a scris Dan Podaru pe contul său de Facebook.

Marian Preda a făcut presiuni asupra decanului Facultății de Jurnalism

În sesizarea sa către CNCD, profesorul subliniază că parteneriatul cu agenția WOPA a fost semnat la nivelul rectoratului, „având viza de legalitate a Departamentului Juridic al Universității din București, în consecință, toți factorii de decizie de la nivelul Universității din București, rectorul, directori și Decanul FJSC au avut în permanență cunoștință despre acest parteneriat legal constituit". În context, Dan Podaru a atras atenția că Antonio Momoc colaborează cu agenția respectivă de 4 ani.

Marian Preda, rectorul UB, a exercitat presiuni pentru demiterea profesorului Dan Podaru

Un alt argument invocat de consilierul PNL de la sectorul 1 în favoarea sa este presiunea exercitată de Marian Preda, rectorul UB, asupra decanului Facultății de Jurnalism, Antonio Momoc. „Anterior momentului revocării, Rectorul Universității din București a exercitat în mod constant și recurent presiuni asupra decanului Antonio Momoc pentru ca acesta să mă determine să îmi dau demisia", mai arată Dan Podaru în sesizarea sa.