"Evenimentul zilei" TV. Marian Preda: Pare o poveste bine gândită pentru o plecare ”onorabilă” de la guvernare

"Evenimentul zilei" TV. Marian Preda: Pare o poveste bine gândită pentru o plecare ”onorabilă” de la guvernare

Ediţia de astăzi i-a avut drept invitaţi pe avocata Cornelia Lalu şi pe preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda. În studio s-a aflat şi Violeta Fotache, senior editor al EVZ.

CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A VEDEA EMISIUNEA LIVE DE LA ORA 11:00 Principala temă de discuţie este criza din USL. Puteţi adresa întrebări direct pe evz.ro, în secţiunea comentarii a articolului care va prezenta discuţiile din emisiune, pe adresa de email online@evz.ro şi la telefonul 021.202.2000. LIVE TEXT Președintele Crin Antonescu a dat ieri un ultimatum, este o dimineață agitată din punct de vedere politic, așteptăm detalii legate de reacțiile provocate de aceste declarații. Domnule Marian Preda, credeți că acest ultimatum este uul de fațadă sau luni se va rupe?

  • Marian Preda: Șansele sunt mai mari ca luni să se rupă. PSD vrea să scape de PNL, dar fără să fie taxat de public, domnul Antonescu vrea să se rupă de stigmatul USL și să se întoarcă în opoziție. În PNL sunt oameni care nu vor ca alianța să se rupă pentru că USL a fost puternică. Oricum, sunt șanse mai mari să se rupă.

Klaus Iohhanis a făcut declarații legate de situația din USL. Credeți că există posibilitatea ca unul dintre cei trei combatanti să faca un pas inapoi?

  • Cornelia Lalu: Ar fi bine pentru țară dacă ar face acest lucru. Luni vom avea de-a face cu o asumarea a responsabilității și nu știu dacă această asumare va fi benefică pentru Victor Ponta, pentru Dan Voiculescu sau pentru PC. Cred că Klaus Iohannis va fi un bun vicepremir, ar fi bine dacă România ar avea o perioadă de liniște pentru să suntem cu un război la graniță.
  • Violeta Fotache: Dacă luni PSD renunță la alianța cu PNL vor pierde mult capital electoral. Toți oamenii pot să vadă cu ochiul liber că acești politicieni se luptă pentru viitorul propriilor partide, în detrimentul viitorului țării. Agenda populației este abandonată pentru că ei sunt preocupați de funcții.
  • Marian Preda: N-a fost abandonată pentru că, de fapt, niciodată nu a fost în atenția USL. 

Pe fondul acestor discuții, a scandalului doamnei Câmpeanu, e un moment bun pentru liberali să iasă de la guvernare?

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Marian Preda: Eu cred că e un moment bun pentru ca liberalii să plece de la guvernare, ar rezolva problemele pe care le au unii miniștri. Pierderi vor fi sigur, dar ei trebuie să le minimizeze. Pare o poveste bine gândită pentru o plecare ”onorabilă” de la guvernare.

Președintele Traian Băsescu a criticat discuțiile din USL și a făcut un apel ca cei doi lideri să revină la rațiune. Domnule Preda, credeți că președintele încearcă să-i ajute pe liberali?

  • Marian Preda: Eu sunt sigur că președintele se gândește la binele României. 
  • Cornelia Lalu: Eu cred că acum populația are de ales între un Ponta și un Klaus Iohannis pregătit și calm. Ultimii patru ani au însemnat pentru domnul Antonescu o luptă împotriva domnului Băsescu și președinția, dar îl văd foarte rațional și ar putea să-l propună pe Iohannis în cursa pentru președinție, iar el să preia altă funcție.
  • Violeta Fotache: Sunt persoane care văd în Iohannis un posibil președinte și aici mă refer la acele persoane care admiră modelul german, dar sunt și oameni care nu-l agreează pentru că sunt mai naționaliști. Domnul Iohannis a dovedit la Sibiu că se poate, rămâne să vedem dacă va putea să gestioneze și la nivel macro.
  • Marian Preda: Marile companii judecă pe termen lung, iar acest profit se obține cu pierderi pe termen scurt, așa acționează și lberalii. Dacă vă gândiți bine, observați că liberalii nu au multe de pierdut după plecarea de la guvernare. Dacă USL se rupe, marile proiecte, Constituția, regionalizarea, probabil vor fi uitate, nu se va mai vorbi de spre ele.

Doamna Lalu, multe dintre modificări nu au primit avizul Curții Constituționale. Cum vă explicați acest lucru?

  • Cornelia Lalu: Mă așteptam ca modificările să nu fie constituționale pentru cîă nu au fost consultați specialiști în drept constituțional. Eu nu știu dacă domnul Antonescu a citit toate articolele, sunt peste 100, probabil s-a uitat numai peste cele despre impunitatea aleșilor.

”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00. După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului. CLICK PE COLAJ PENTRU A VEDEA ARHIVA EMISIUNILOR: CITIȚI ȘI

  • "Evenimentul zilei" TV. Georgian Pop: Scandalul în care este implicată Mariana Câmpeanu este într-adevăr o problemă gravă
  • "Evenimentul zilei" TV. George Rîpă: Eu cred că vom asista la o ruptură a PNL
  • „Evenimentul zilei” TV. Mihail Neamțu: ”Gena PCR-istă a PSD-ului este atât de accentuată încât ei doresc mereu o poziție dominantă”
  • EVZ TV. Traian Băsescu: Este posibil să depun plângere penală pentru abuz împotriva premierului. Ponta, un om slab, în plasa lui Voiculescu | VIDEO
  • "Evenimentul zilei" TV: DEPUTAT PNL: Tragedia din APUSENI nu a fost aşa mare. Am văzut altele grave. S-a provocat prea mare isterie
  • "Evenimentul zilei" TV: Mircea Marian: Anunțul privind USD a fost o lovitură sub centură pentru Crin Antonescu
  • EVZ TV: Cota unică de 16%, în pericol. "Impozitarea progresivă este un cancer"
  • EVZ TV. Florin Popescu: "De dimineaţa şi până seara, guvernanţii noştri stau în şedinţe televizate. Este o incompetenţă crasă"
  • „Evenimentul zilei” TV. Florin Popescu: „Afară faci pe buldogul, înăuntru ești bișon. Domnul Blaga atât poate”
  • EVZ TV: Cristina Guseth: "Sunt unele elemente în Coduri care trebuie îndreptate dacă nu vrei să creezi un haos în Justiţie"
  • EVZ TV: "Victor Ponta crede că poţi să te joci cu noţiuni ca statul de drept şi justiţie"