Administratia Națională a Peniteciarelor susține că deținutul Dan Adamescu s-a internat într-un spital privat cu acordul autorităților și respectând legea. Omul de afaceri Dan Adamescu a fost trimis la spitalul „Maria Ponderas” de „un medic celebru” de la Spitalul de Urgență Floreasca, în urma unui consult. Adamescu ar avea mai multe probleme locomotorii și din această cauză trebuie să slăbească.

Condamnat definitiv, în luna mai a anului 2016, la patru ani şi patru luni de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că a mituit judecătorii care i-au dat soluții favorabile în dosare de insolvenţă, Dan Adamescu este cazat, de circa două luni, într-o clinică de lux, din București. După ce România TV a difuzat imaginile din spitalul privat, „Evenimentul zilei” a aflat că Adamescu se află acolo din luna septembrie a acestui an. Surse judiciare ne-au relatat că reporterii TV s-ar fi prezentat ca fiind de la „România Liberă”, acolo unde este patron Dan Adamescu. Afaceristul a fost transferat, la solicitarea familiei și a avocatului său, la Spitalul de Urgență Floreasca, cu acordul medicului șef de la Spitalul Penitenciar Jilava. De la Urgență, „un medic specialist celebru” i-a recomandat să se interneze la Spitalul privat „Ponderas” pentru a fi supus unor tratamente medicale.

Tratament decontat de CNSAS

Oficiali din ANP ne-au declarat că Adamescu beneficiază de tratament gratuit în limita decontată de CNAS. „Tratamentele care exced celor decontate se plătesc, dar deținutul trebuie să facă dovada că are cu ce, că are bani în cont”, ne-au explicat aceleași surse. În urma apariției imaginilor furnizate, „România Liberă” a publicat un articol în care susține că Dan Adamescu va fi supus unei intervenții chirurgicale și că „împotriva România TV și a lui Sebastian Ghiță, familia Adamescu va adresa CNA o sesizare și va analiza posibilitatea legală a demarării unor acțiuni judiciare împotriva persoanelor responsabile de difuzarea acestui material”.

Legea care te scoate din închisoare

Conform Hotărârii de Urgență (HG) a Guvernului 157/2016, orice persoană care se află în detenție poate fi internată într-un spital al sistemului penitenciar sau într-unul care are contract cu Casa Națională de Asigurari de Sănătate, la recomandarea unui medic specialit. La articolul 158 se prevede că asistenţa medicală spitalicească „se realizează prin internare în penitenciarele- spital, precum şi în alte unităţi sanitare de profil aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate”, iar „serviciile medicale spitaliceşti se acordă de către medici de specialitate”. Internarea deţinuţilor se face în baza biletului de internare, eliberat de către medicul locului de deţinere (…) Aprobarea internării este dată de către directorul penitenciarului- spital sau de către înlocuitorul acestuia.