Revista presei.
Jurnalul Naţional
"Dâmboviţa Center" va bloca Bucureştiul
Trei blocuri-turn, un mall, clădiri de birouri, o roată panoramică, asemănătoare celei din Londra, fântâni arteziene, cu alte cuvinte, un proiect denumit "Dâmboviţa Center". Proiectul este controversat mai ales că paralizează toată circulaţia în zona Calea Plevnei, Calea Ştirbei Vodă şi Splaiul Independenţei. Criticat dur atât de organizaţiile neguvernamentale, cât şi de primarul Andrei Chiliman, PUZ-ul se va discuta astăzi în Consiliul General al Capitalei.
"Dâmboviţa Center" a fost în locul Casei Radio, din care va rămâne doar faţada. Din Planul Urbanistic Zonal, ajuns pe ordinea de zi a Consiliului General al Bucureştiului, reiese că pe terenul de nouă hectare, proprietate privată a statului, vor fi construite trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 de etaje, un mall imens, o roată panoramică, aşa cum am văzut la Londra, o fântână cu jocuri de lumini, asemănătoare celei din Barcelona, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care va fi cedată autorităţilor locale.
Libertatea
Piedone readuce muzica de fanfară în sectorul 4
Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, a deschis ieri sezonul de primăvară prin susţinerea unui concert de fanfară.
“În fiecare duminică, între orele 17.00 şi 19.00, în părculeţele de cartier, va cânta fanfara. Din iunie, orchestra se va muta în foişorul amenajat lângă Palatul Copiilor”, ne-a declarat edilul.
Adevărul
Podul de proşti de peste Prut Autorităţile comuniste de la Chişinău au transformat legătura simbolică de flori din anii ‘90 într-un nou zid al Berlinului. Aproape 300 de români au fost întorşi în ultimele zile de la graniţa cu Republica Moldova. Ultimii indezirabili: trupa „Class” şi cântăreaţa Anda Adam.
Campania antiromânească declanşată de autorităţile comuniste de la Chişinău în preajma alegerilor legislative din 5 aprilie a luat o amploare fără precedent. Reprezentanţii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi au declarat ieri, că în patru zile, aproape 300 de români au fost opriţi la graniţă de vameşii moldoveni, situaţie nemaiîntâlnită pe o perioadă de timp atât de scurtă.
Cotidianul
Băncile încep să taie din dobânzi Datorită evoluţiei dobânzilor medii, rata lunară scade şi cu 90 de euro la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani. Obligate de evoluţiile pieţelor financiare sau de bunăvoie, mai multe bănci din România au decis în ultimele două săptămâni să reducă ratele la creditele deja acordate.
Printre ele, Piraeus Bank, Banca Transilvania, Garanti Bank sau Banca Românească. La Piraeus, de exemplu, rata lunară aferentă unui credit ipotecar contractat pe 30 de ani scade cu până la 90 de euro în luna martie comprativ cu octombrie anul trecut. Astfel, potrivit unui calcul efectuat de bancă, angajamentul lunar pentru cazul expus mai sus se reduce de la 390,14 euro în octombrie la doar 282,95 euro în martie anul acesta. Procentual, rata scade cu 27%, valoare care acoperă şi devalorizarea leului.
Ziua
Dupa exact zece ani, un document incendiar iese la iveala din baza de date a Serviciului Roman de Informatii. Elaborata de Diviziunea B, care se ocupa de contraspionaj si purtand numarul 00137314, nota speciala (facsimil) este rezultatul unor ample investigatii ale principalului serviciu secret al tarii, efectuate atat pe teritoriul romanesc, cat si in Statele Unite.
La capatul acestei vaste operatii, concluzia la care SRI a ajuns, in urma cu zece ani, si pe care a comunicat-o institutiilor abilitate ale statului, in frunte cu presedintele de atunci, Emil Constantinescu, este ca a fost constituita o vasta organizatie compusa din doua filiere care actioneaza "aparent independent, dar complementar" in "stransa legatura cu serviciile secrete americane, respectiv cu fostul director al CIA Stansfield Turner si Michael Ledeen, ziarist si consilier in aceeasi institutie. Scopul principal identificat de Diviziunea B SRI este subminarea autoritatii statului roman. România Liberă
Profesorii nu vor directori numiti de primari
Profesorii ameninta cu blocarea anului scolar atat pentru neaplicarea majorarilor salariale care li se cuvin, cat si din cauza numirii directorilor de scoli de catre primari. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, promite ca scolile isi vor putea recruta profesorii, insa sindicalistii din invatamant se plang ca n-au fost consultati in aceasta privinta.
Invatamantul se afla din nou in fierbere. Sindicalistii acuza conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) ca a trimis pe furis in Parlament, spre dezbatere si adoptare, un pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, fara ca ei sa fie consultati cu privire la continutul actelor normative incluse in pachet. Gândul
Cum arată bugetul Capitalei: puţini bani la Circ, mai mulţi la Cimitire
Primăria Capitalei pare să sfideze criza financiară. Proiectul de buget pe 2009, publicat pe site-ul municipalităţii, prevede creşteri ale cheltuielilor cu personalul, tichete de vacanţă şi tichete cadou de Paşte, Crăciun şi 1 Decembrie pentru angajaţi.
În 2009, pentru majoritatea instituţiilor care ţin de Primăria Capitalei s-au calculat bugete la fel de mari ca anul trecut, dar cu bani mai puţini pentru investiţii. Astfel, în 2009, Administraţia Fondului Imobiliar, Grădina Zoologică, Circul Globus şi majoritatea teatrelor vor avea bugetele pentru investiţii înjumătăţite, sau nu vor primi aproape nici un leu. Singurele excepţii sunt Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, Administraţia Cimitirelor, cea a câinilor fără stăpân sau Poliţia Comunitară.