Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic „Traian” din București se întrunea, pe 28 octombrie 2014, având pe ordinea de zi, la punctul 1, „discutarea hotărârii privind achiziționarea unui autoturism în dotarea Liceului Teoretic Traian”, iar la punctul 2, „desemnarea membrilor Comisiei de Achiziții”.

„Mașina este destinată inspectoratului”

Membrii Consiliul de Administra ție (CA) au decis, în prezența r epre zentanților sindicatelor și părinților, după cum este consemnat în continuare în Procesul-verbal: „Având în vedere faptul că, prin buget, Liceului Teoretic „Traian” i-a fost repartizată suma de 90.000 RON de către Primăria Sectorului 2 în vederea achiziționării unui autoturism, doamna director supune aprobării membrilor CA întreprinderea demersurilor legale în acest scop. Mașina este destinată inspectoratului. Membrii CA sunt de acord. Doamna director adjunct C.G. propune numirea unei Comisii de Achiziții în acest scop”.

De aici încolo, achizițio narea unei mașini „destinate inspectoratului” a mers ață. Potrivit facturii din 13 noiembrie 2014, Liceul Teoretic Traian devine fericitul proprietar al unui autoturism „Dacia Duster Larureate 15 110 E5 4X4”, contra sumei de 76.817,99 lei cu TVA. Următorul pas a fost, firesc, înmatricularea mașinii, care primește de la poliție, pe 23 decembrie 2014, numărul B- 253-LTT, adică inițialele Liceului Teoretic Traian.

Zor mare să se încheie „Comodatul”

Nici nu trecuseră bine Sărbătorile de iarnă că, pe 5 ianuarie 2015, se încheie contractul de comodat nr.1 între Liceul Traian, în calitate de comodant, și Inspectoratul Școlar al municipiului București, reprezentat de prof. Mihaela Ciho, inspector școlar pentru management instituțional Sector 2, în calitate de comodatar.

Pe scurt, liceul îi dă inspectorului Ciho Duster-ul spre folosință, pe o perioadă de cinci ani, începând chiar din acea zi. Contractul este ștampilat și semnat din partea liceului de director, iar din partea inspectoratului este doar iscălit de prof. Mihaela Ciho, ștampila lipsind cu desăvârșire.

În 2010, cu ocazia sărbătorilor religioase, Sfânta Marie și Sfinții și Drepților Părinți Ioachim și Ana, unui număr de 145 de cadre didactice, care poartă unul din cele trei nume, de la toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat din sectorul 2, le-a fost decernată medalia aniversară a Primăriei Sectorului 2, ca semn de înaltă prețuire și apreciere pentru devotamentul cu care își desfășoară nobila profesie. Festivitatea a fost organizată de primarul Neculai Onțanu la Biserica Olari, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, împreună cu preoții sfântului lăcaș de cult, și cu doamnele Angela Martin, vicepreședinte Fundația Culturală Română, Mihaela Ciho, inspector general adjunct, al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Mihaela Iacoban, inspector șef al Inspectoratului Școlar al Sectorului 2, academician Augustin Buzura, președintele Fundației Cultural Române, precum și cu Alin Berbecaru, consilier general la Primăria Municipiului București. (Sursa: site-ul Primăriei Sector 2)

FOTO: Autoturismul Dacia Duster, spălat, în toamna lui 2017, în curtea Inspectoratului Sector 2.

Întrebări la care conducerea Liceului Traian nu ne-a răspuns

Pentru a lămuri lucrurile, am adresat, pe 26 octombrie curent, conducerii Liceului Teoretic „Traian” din Sectorul 2, în temeiul Legii nr.544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, următoarele întrebări:

● Autoturismul Dacia Duster cu nr. de înmatriculare B 253 LTT este proprietatea Liceului Teoretic Traian?
● Dacă da, în ce bază este folosit de doamna inspector general adjunct Mihael Ciho?
​● Mai sunt și alte bunuri ale Liceului Teoretic Traian București aflate în folosința unor terți?

Până la apariția acestor rânduri nu am primit niciun răspuns de la conducerea Liceului Teoretic Traian.

Mihaela Ciho este cunoscută ca o apropiată a fostului primar Neculai Onțanu, fiind o promotoare a tuturor parangheliilor pe care acesta le organiza, pe bani publici, pentru cadrele didactice din Sectorul 2.

Scurt rezumat

Să rezumăm. Primăria Sector 2 i-a dat 90.000 de lei Liceului Traian, bani publici, cu scopul precis de a achiziționa un autoturism care să-i fie dat în folosință inspectorului Mihaela Ciho. Autoturismul se află și acum în folosința doamnei Ciho, devenită între timp inspector școlar general adjunct al Capitalei. În urmă cu puțină vreme am reușit să fotografiem Duster-ul în timp ce era spălat, în curtea Inspectoratului Sector 2, de șoferul din dotare.

Te-ar putea interesa și: