Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș a fost un student de nota 10
Dacian Cioloș a fost un student de nota 10

Dacian Cioloș a fost un student de nota 10

Premierul desemnat de către președintele Klaus Iohannis să se ocupă cu formare viitorului govern, Dacian Cioloș a fost student la Universitatea de Științe Agricole Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Dacian Cioloș a fost student la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole șI Medicină Veterinară, între anii 1989-1994.

Cei care l-au cunoscut sau i-au fost colegi, susțin că încă din primii ani de studenție, Cioloș a înțeles repede care este viitorul în agricultura europeană și cea românească așa că, în fiecare vacanță de vară mergea în Franța, în practică, la diferite ferme.

“A început să meargă în vacanțele de vară în practică la diferite ferme din Franța. Cei de acolo erau pur și simplu uluiți de el, mergea cu tractorul, se implica în activitatea fermei șI mai ales îi plăcea să învețe despre modul cum era condusă o astfel de fermă”, spune unul dintre profesorii de la USAMV Cluj, care l-au îndrumat pe Cioloș în primii ani de facultate.

De altfel, caietul cu prezența la cursuri și seminarii a grupei din care făcea parte Cioloș, este păstrat și azi la USAMV.

Profesorii clujeni mai spun că Dacian Cioloș a fost în primii ani de facultate un student de nota opt, dar pe urmă a luat un avânt extraordinar și a devenit un student de nota zece. ”Când a intrat el la facultate a fost o concurență de 25 pe un loc iar cei care intrau erau toți foarte buni. Ce m-a surprins pe mine la Dacian Cioloș a fost faptul că aceste nu învăța mecanic, nu era un tocilar. Eu nu îmi aduc aminte să fi venit vreodată la o mărire de notă. Ce notă lua era foarte mulțumit”, spunea unul dintre profesorii lui Cioloș, Dumitru Zaharia.

”Un om echilibrat care se știe impune”

Foștii colegi de grupă susțin că Dacian Cioloș este un om echilibrat care se știe impune fără să ridice vocea sau să jignească. ” Pe Cioloș îl caracteriza echilibrul, știa să lase de la el și știa să calibreze probeleme. Dacian Cioloș nu trage concluzii imediat și înainte să-ți spună părerea, se documentează. Nu este genul de om șmecher”, susține Aurel Maxim, fost coleg de camera cu Dacian Cioloș. Maxim este conferențiar uiversitar la USAMV Cluj.

 

CV Dacian Ciolo[
Data na[terii: 27 iulie 1969
Cursuri:     1983 – 1987 – Liceul Agroindustrial Simleul Silvaniei
        1989-1994 – Universitatea de Științe Agricole ȘI Medicină Veterinară Cluj;
        1995-1996 – Specializare la ”Ecole Nationale Superieure Agronomique Rennes” – Franța (Sisteme de Producție șI Dezvoltare Rurală);
        1996 – 1997 – Master la Ecole Nationale Superieure Agronomique – Montpelliere – Franța (Economia dezvoltării agricole, agro alimentare șI rurale)
Activitate proefesională:
–    1997 – Inginer stagiar la Camera de Agricultură Aveyron – Franța;
–    1997-1999 – agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles – Divizia de Dezvoltare Rurală;
–    1999-2001 – Coordonator al programelor de cooperare între Franța șI România în cadrul Centrului Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă;
–    2002-2003 – activează la Comisia Europeană ca șI manager de proiect pentru programul SAPARD.
–    2005 – Ministerul Agriculturii din România, consilier al ministrului;
–    2005-2007 – subsecretar de stat;
–    2007 – 2008 – ministru al agriculturii;
–    Noiembrie 2009 – nominalizat pentru funcția de comisar European pentru problem de agricultură.
–    2010 – numit comisar pentru problem de agricultură
–    2015 – premier desemnat – I se incredințează formarea noului govern al României.