Dacia și Ford, repornite?! Propunere de criză pentru Guvern
- Laurențiu Teodorescu
- 25 martie 2020, 19:27
Guvernul are mai multe soluţii la îndemână pentru criza pe care o provoacă pandemia de coronavirus.
Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, afirmă că în cazul producătorilor auto Dacia-Renault şi Ford una dintre soluții ar fi ca cele două firme să îşi adapteze liniile de producţie pentru a fabrica ...ventilatoare de respiraţie. Marfa ar urma să fie vândută în Italia și, evident, România.
„Haideţi să trecem de la «o să se facă», la «am făcut». Iată câteva soluţii la îndemâna Guvernului României şi vă rog să completaţi voi lista de propuneri. Fabricile Dacia-Renault şi Ford şi-au adaptat liniile de producţie pentru ventilatoare de respiraţie pentru Italia şi România. Angajaţii revin din şomaj tehnic”.
Mai mult, INACO propune și o amânare a tuturor „cheltuielilor publice neurgente ale statului român”, iar cu banii economisiți s-ar rezolva problema „echipării personalului medical şi a spitalelor cu cele necesare”.
„S-au plafonat pensiile speciale (la 2.400 lei, cât are şi un om activ trimis în şomaj tehnic acum) şi s-au eliminat privilegiile decidenţilor publici şi a personalului bugetar. Se revine la bunul simţ şi la echilibrul public-privat. Se realocă aceste fonduri pentru hrana şi medicamentele persoanelor în vârstă izolate în această perioadă de carantină totală”, mai susține Andreea Paul într-un mesaj video postat pe Facebook, care cuprinde soluţii la îndemâna Guvernului României în această perioadă de criză.
O altă propunere ar fi interzicerea oricărei forme de premiere a personalului bugetar până la finalul anului 2020, cu excepţia medicilor, militarilor şi a personalului MAI.
„Repornim Institutul Cantacuzino de care statul roman şi-a bătut joc până acum. Statul face plata tuturor sumelor aferente TVA şi CAS datorate persoanelor juridice în termen de maximum 5 zile. Repornim cercetarea românească pentru noile tehnologii cu care îşi va relua creşterea economică naţiunea română după criza Covid-19. Asigurăm accesul gratuit al tuturor elevilor la educaţie digitală în timpul crizei, solidari cu părinţii şi companiile care s-au mobilizat deja în acest sens. Ne îndreptăm spre regiunile cele mai vulnerabile cu soluţii alternative, inclusiv laptopuri şi stick-uri conectate de internet, instruiri on-line”, mai arată șefa INACO.