Editura Evenimentul si Capital

Dacă USR devine un adversar primejdios pentru Klaus Iohannis, e de așteptat ca Sistemul să se năpustească asupra USR. România lui Cristoiu

Autor: | | 2 Comentarii | 8504 Vizualizari

Un scrutin – și cu atît mai mult unul de rezonanța celui de duminică 26 mai 2019 – ar trebui să stîrnească în partidele competitoare dezbateri profunde, de o luciditate nemiloasă, despre rezultatele obținute la acest examen. Chiar și cei care au obținut rezultate bune prin raportare la rezultatele dobîndite din examenele anterioare.

Așa cum am mai scris, deși teoretic fără miză, europarlamentarele din 2019 au fost un examen crucial pentru toți competitorii. Partidele mici sau nou înființate au fost supuse examenului de supraviețuire. Pro România, de exemplu, înființată de Victor Ponta ca dezidență la PSD (un fel de Gheorghe Brătianu față de PNL-ul interbelic, evident, fără a avea cinstea de fiu din flori al lui Ionel Brătianu), a verificat dacă e viabil. PMP a vrut să vadă dacă mai poate rezista de unul singur sau trebuie să se dizolve, cu Traian Băsescu cu tot, în PNL. Pentru partidele mari, europarlamentarele au fost prilej de a verifica sever cum stau în materie de capital politic. Și în alte țări ale Uniunii Europene, scrutinul a fost un examen al capitalului politic în plan intern. Partidul lui Macron a fost învins de partidul lui Le Pen, nu în privința poziției față de UE, ci în materie de situație politică internă. În Ungaria n-a învins euroscepticismul, ci politica guvernamentală a lui Victor Orban. În România, alegerile europarlamentare au fost cruciale pentru partide și din alte motive decît cele valabile în alte țări: În decembrie 2016, PSD a obținut o victorie ieșită din comun la parlamentare, unică în postdecembrism. PNL a smuls cu greu un scor de supraviețuire. Din decembrie 2016 pînă în mai 2019 au trecut doi ani. Doi ani definiți prin campania dusă de adversarii PSD din politică, din presă, din societatea civilă, din Servicii, că partidul de guvernămînt nu mai are suport popular; o campanie eficientă și pentru că în jurul PSD s-a creat o gălăgie exagerată diversionist pentru a trece drept ostilitate națională. Dacă privim lucizi scandalurile numite hărțuirea liderilor PSD de protestari vom descoperi că numărul furioșilor e mic, dar prin consecvență, acțiunea lor a părut mare, că unele scandaluri erau inevitabile în condițiile unei Românii cu mulți inși care au idei fixe, și mai ales în condițiile unei exagerate amabilități chiar din partea liderilor PSD.

În absența unei replici din partea fanilor PSD, determinată de teza siropoasă a războiului româno-român, a dezbinării cărora noi, creștinii cu conturi în bancă de la PSD, trebuie să ne opunem, s-a creat imaginea unui PSD pe cale de a fi dat jos de la guvernare, printr-o răscoală în genul celei de la 1907.

Europarlamentarele au fost primul examen real al PSD în materie de capital politic.

2) În paralel cu PNL, s-au dezvoltat la Dreapta, USR și PLUS, două formațiuni anti-Sistem, care au făcut și o alianță numită 2020. Deși public PNL și Klaus Iohannis au dus o politică de surîsuri față de Alianță, în culise, cele două formațiuni au fost considerate – și pe drept cuvînt – principalele competitoare ale PNL și ale lui Klaus Iohannis. Era normal ca europarlamentarele să fie așteptate ca un moment în care zvonurile despre noua forță politică, mai precis despre amploarea ei, să se verifice.

3. Timp de doi ani în România au activat partide mici aflate la limita pragului electoral de supraviețuire. Era important pentru ele să vadă dacă mai merită să continue. Un lucru valabil și pentru nou înființatul partid Pro România.

4. Printr-o schimbare strategică, PNL a transformat europarlamentarele în parlamentare anticipate. Sloganul cu care a venit Rareș Bogdan în partid a fost Veniți la vot, pentru că un scor bun al PNL va duce la plecarea de la putere a PSD! Scorul obținut de PNL e și rezultatul acestui slogan. Structurile PNL din teritoriu s-au mobilizat extraordinar, simțind în nări deja mirosul unei fripturi, deocamdată virtuale. Că s-au strofocat inutil, pentru că Klaus Iohannis are interesul să țină la Victoria pe Bucătăreasa de Videle, Viorica Dăncilă, condiție pentru a cîștiga prezidențialele din primul tur, e o altă poveste.

Prin urmare, fie și în sine s-ar impune urgent o analiză lucidă fără farafastîcuri, în cadrul fiecărui partid a rezultatului euroscrutinului, urmată, evident de măsuri menite a corecta slăbiciunile manifestate înaintea și în timpul campaniei. Dincolo de necesitatea cerută de legile elementare ale politicii și de condiția elementară a oricărei activăți umane, analiza în cazul europarlamentarelor se impune și din motive ținînd de examenele care vor urma pentru fiecare partid. Pînă în 2020, pentru fiecare partid vor urma trei examene copleșitoare:

Prezidențialele, localele și parlamentarele.

ATENTIE!!! AZI, cea mai CALDUROASA ZI! Vor fi TEMPERATURI RECORD!

Pagina 1 din 2


Tag-uri: USR, klaus iohannisStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI