Dacă obișnuiai să storci lămâie deasupra preparatelor fierbinți, oprește-te. Află sfatul medicilor

Dacă obișnuiai să storci lămâie deasupra preparatelor fierbinți, oprește-te. Află sfatul medicilor sursa: arhivă EVZ

Lămâia, acidulată și zemoasă, îmbunătățește gustul oricăror alimente. Ea se poate folosi în ceaiuri, în orice băutură rece, într-un desert sau chiar și într-un preparat sărat. Totuși, lămâia nu trebuie stoarsă deasupra mâncării fierbinți.

Lămâia este folosită și în gătitul zilnic deoarece este un fruct versatil care este încărcat cu bunătatea vitaminei C. Este o vitamină de care organismul nostru are nevoie pentru a stimula imunitatea și sănătatea.

De asemenea, citricul ajută la absorbția fierului, întărește oasele, face părul și pielea moale și suplă și eliberează celulele corpului de oxidare. Cu toate acestea, nu este recomandat să folosești lămâia chiar în toate preparatele, mai ales când este vorba despre mâncare fierbinte.

Nu stoarceți niciodată lămâia în feluri de mâncare fierbinți

De multe ori, folosim suc de lămâie în timp ce gătim și un fel de mâncare fierbinte aburind, pentru a-l aroma. Totuși, experții în nutriție spun că am făcut totul greșit în acești ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții cred că vitamina C este extrem de sensibilă la căldură. Astfel, nutrienții se distrug ușor din cauza temperaturii alimentelor. „Fără să știe, acest obicei face ca vitamina C din lămâie să fie distrusă și nu poți beneficia pe deplin”, a spus nutriționistul Juhi Kapoor. 

Vitamina C este sensibilă la temperatură

Medicii mai spun că vitamina C sau acidul ascorbic este foarte sensibil atât la temperatură, cât și la lumină. Se degradează foarte repede la temperaturi de până la 30 de grade Celsius în momentul expunerii. Așadar, în gătit, sucul de lămâie cu apă fierbinte se poate amesteca cu ușurință deoarece este solubil în apă.

„Punerea sucului de lămâie pe alimente fierbinți și apă poate distruge vitamina și enzimele sale”, a adăugat Juhi. Prin urmare, medicii au demontat și credința populară de a bea suc de lămâie cu apă fierbinte dimineața. Mulți oameni care consumă această băutură zilnic nu primesc niciun beneficiu din sucul de lămâie.

Acidul citric din lămâi conține compuși vegetali benefici, cum ar fi flavonoidele, care sunt cei mai buni antioxidanți. Dacă sunt amestecați cu alimente calde și apă, antioxidanții se diluează și nu mai oferă niciun beneficiu pentru sănătate, informează Doctorulzilei.