Unii locuitori din Primăverii resping rebotezarea bulevardului, pe motiv că Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca n-au suferit alături de ei.
Imediat ce intri pe bulevardul Monica Lovinescu, faci stânga pe strada Virgil Ierunca şi ai ajuns. Se poate face stânga şi mai încolo, prin strada Aleksandr Soljeniţân“. Sunt posibile indicaţii pentru vreun rătăcit pe actualul bulevard Primăverii, dacă visul unui grup de intelectuali, de curăţare simbolică a zonei prin rebotezarea a trei străzi, se va împlini.
În aşteptarea unei decizii a autorităţilor, cartierul se împarte deja între cetăţeni gata să-şi schimbe actele pentru cinstirea celor trei personalităţi şi locatari pregătiţi oricând să înjure: pe Monica Lovinescu, pe cei din primărie şi pe cei care au venit cu propunerile. „E cu flori, frumos…“
Pe caniculă se mişcă puţine în cartierul Primăverii: un maidanez tupeist, o maşină care dă cu spatele şi un paznic transpirat rău. Locatari sunt, dar se află, ca domnul Dorin Frumuşelu, ceva mai la umbră. Sunt copaci pe aici, care fac atmosfera plăcută. O pot strica doar întrebările legate de schimbarea numelor de străzi: bulevardul Primăverii în Monica Lovinescu şi strada Herăstrău în Virgil Ierunca. „Cum să se cheme aşa? S-au tâmpit ăştia de tot? Păi ce, ăştia doi au murit de foame cu noi pe aici?“, se întreabă nervos Dorin Frumuşelu, care locuieşte de 54 de ani în acest capăt al bulevardului Primăverii, de pe vremea în care se numea Jdanov.
Găseşte că de înjurat - în cuvinte greu de reprodus - sunt Vladimir Tismă neanu şi Horia-Roman Patapievici, doi dintre iniţiatorii demersului. Nimic de rău însă despre Soljeniţân, care ar urma „să se mute“ ceva mai încolo, pe strada Heleşteului. Doar un zâmbet, la gândul că aia e „un rahat de stradă, câteva case“.
În rest, Dorin Frumuşelu e un cetăţean care crede sincer că Primăverii e un nume potrivit pentru bulevardul său: „E cu pomi, frumos…“. În plus, ştie că orice schimbare este dăunătoare pentru buzunar: „E de dat bani să schimbi buletin, permis de conducere. Aici e vrăjeala“. Primăverii, după dezgheţul din anii ’60
Dan Atanasescu face curat în faţa porţii sale de pe strada Herăstrău, fie şi Ierunca. „La fiecare schimbare trebuie să fie şi o suferinţă. Înseamnă să umblu după acte, dar asta e, sunt două personalităţi ale culturii române“. Mai are un argument, ceva mai pragmatic: „Ar fi totuşi mai bine să aibă şi strada asta numele unei persoane. În plus, mulţi o confundă cu o altă stradă, care se cheamă Şcoala Herăstrău. Avem probleme şi cu poşta din cauza asta“. Domnul Atanasescu locuieşte aici din anii ’80, la vreo treizeci de ani după ce strada căpătase numele de azi.
Cartierul a fost botezat Primăverii în perioada destalinizării: până în 1962, bulevardul ce-l traversează purtase numele unuia dintre principalii ideologi ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Andrei Jdanov. În aceeaşi perioadă, Piaţa Kuibîşev devenea Piaţa Cosmonauţilor, iar Şoseaua Armatei Roşii - Şoseaua Colentina. STRADA RECORD Şase nume într-un secol
Recordul la nume schimbate în Bucureşti pare să-l deţină strada Dem. I. Dobrescu. La începutul secolului, când se deschide legaţia austro-ungară pe strada Vămii, aceasta devine strada Vienei. După Marea Unire din 1918, este botezată după preşedintele american Woodrow Wilson. Fapt tolerat doar până în 1948, când „locul“ lui Wilson este luat de Serghei Kirov, bolşevic de frunte. Destalinizarea readuce un nume românesc - Oneşti -, iar Revoluţia din 1989 prilejuieşte cea mai recentă schimbare: devine Dem I. Dobrescu, primar al Capitalei interbelice.
LEGE ŞI GRIJĂ Primăria şi Prefectura se gândesc la cetăţean Modificarea numelor de străzi se decide în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce propunerea (care poate să vină de la oricine) e analizată de o comisie din Prefectura Capitalei. Legea prevede ca schimbarea să nu se facă mai devreme de trei ani de la data morţii personajului al cărui nume urmează să fie astfel cinstit. Totuşi, în cazul cuplului Monica Lovinescu-Virgil Ierunca s-a făcut o derogare, în mai, când CGMB a aprobat de principiu botezarea unor străzi cu numele lor. A rămas în discuţie numai alegerea străzilor, primarul Adriean Videanu fiind de părere atunci că mai bine s-ar găsi nişte străzi noi, ca să nu fie obligaţi locuitorii să-şi schimbe actele la dorinţa primăriei. În aceeaşi idee, municipalitatea a decis săptămâna trecută ca numele celor doi disidenţi să fie purtate de două ronduri anonime de pe Şoseaua Kiseleff. Singura care mai poate schimba ceva acum e prefectura, care încă nu a discutat în numita comisie nici propunerea primăriei, nici pe cea a societăţii civile. (Dollores Benezic)