Editura Evenimentul si Capital

Cyrano. SUSPANS cu GEORGE ARION

Autor: | | 0 Comentarii | 101 Vizualizari

Patru detectivi particulari – John Dalmas, Tony Reseck, Camrady, Malvern. Eroi în cinci povestiri de Raymond Chandler – „Încurcăturile sunt specialitatea mea”, „Voi aștepta”, „Vântul roșu”, „Peștii aurii”, „Împușcături la Cyrano”. Toți aduc aminte de Philip Marlowe – cel mai cunoscut și îndrăgit erou pe care l-a imaginat acest scriitor american.

Ca și Marlowe, cei patru se amestecă în treburi care le aduc necazuri și pot să-i coste viața. Sar în ajutorul năpăstuiților. Nu se lasă până nu dezleagă misterul unor evenimente tenebroase. De cele mai multe ori, faptele lor bune nu le aduc niciun câștig. Au doar dorința de a face dreptate și vinovații să-și primească pedeapsa.

Chandler descrie o lume dură, violentă, cinică, populată de inși lipsiți de scrupule și însetați de câștiguri rapide, obținute pe căi ilicite. Amenință, șantajează, fură, bat, torturează, omoară. Câteodată beau peste măsură și se droghează. Din anturajul lor nu lipsesc femeile fatale – unele au sloiuri de gheață în loc de inimă, fiind capabile să apese, fără ezitare, pe trăgaciul unei arme, pentru a-și elimina adversarii.

Chandler colindă pe acest tărâm al fărădelegii ca un observator grijuliu să-l examineze cu luare-aminte și să-i noteze reperele. Nu întocmește rechizitorii – îi lasă pe cititori să judece și să condamne. Aceste povestiri cuprinse în volumul „Cyrano” sunt adevărate bijuterii literare. Autorul descrie sugestiv, în numai câteva cuvinte, decoruri neobișnuite, personaje pe care nu le poți uita. Inventează întâmplări care te tulbură aflându-le derularea și deznodământul. Și în aceste proze scurte arta lui Chandler e la înălțime, el apelând la ironie și umor ca nimeni altul. Un stil inconfundabil.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI