CUVÂNTUL CITITORULUI. „Solicităm ajutor constând în alimente pentru cei 43 de bătrâni ai Căminului din Bălcești”
- Cititor EVZ
- 1 decembrie 2016, 00:00
Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef
„Solicităm ajutor constând în alimente pentru cei 43 de bătrâni ai Căminului din Bălcești”
Căminul pentru persoane vârstnice Bălcești a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Local al Orașului Bălcești, nr. 42/06.05.2011, ca serviciu social cu personalitate juridică, prin reorganizarea Spitalului Orășenesc Bălcești. Tot prin aceeași hotărâre de consiliu local s-a aprobat accesarea Programului de interes național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoane vârstnice”, program în baza căruia am fost finanțați până la sfârșitul anului 2015. În vederea continuării activității pe anul 2016 Consiliul Local Bălcești a alocat suma de 246 mii lei, de asemenea Consiliul Județean Vâlcea a alocat într-o tranșă suma de 300 mii lei și în a doua tranșă suma de 123 mii lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția acestuia. Consiliul Județean Vâlcea, a înaintat trei adrese prin care se propune Consiliului Local Bălcești transferul serviciului social prin preluarea de către acesta și transformarea în centru de îngrijire și asistență în structura DGASPC Vâlcea. În ședința extraordinară a Consiliului Local Bălcești din data de 25.08.2016, a avut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind „Transmiterea acordului Consiliului Local Bălcești, pentru transferul în subordinea Consiliului Județean Vâlcea a serviciului social Căminul pentru personae vârstnice Bălcești”, acesta fiind respins.
În ședința Consiliului Local Bălcești din data de 28 septembrie 2016 a fost pe ordinea de zi și „Proiectul de hotărâre privind aprobarea desființării Căminului pentru persoane vârstnice Bălcești”, dar acesta nu a fost aprobat. Prin adresa cu nr. 1309 din 10 octombrie 2016 pe care am înaintat- o domnului Primar Constantin Aleca și spre știința Consiliului Local al orașului Bălcești, am prezentat situația de fapt și anume: suntem unitate înființată de către consiliul local, acesta refuză transferul către consiliul județean, de asemenea refuză să ne desființeze, solicitându-i domnului primar să propună consiliului local rectificarea bugetului în vederea cuprinderii în acesta și a cheltuielilor de funcționare ale Căminului pentru persoane vârstnice Bălcești. Domnul primar a răspuns prin adresa nr. 15177 din 13.10.2016, unde nu menționează că va solicita rectificarea bugetului considerând că se impune reorganizarea acestuia, iar în ședința de consiliul local, nu a venit nici cu propunerea de rectificare a bugetului pe care am solicitat-o, nici cu propunerea de reorganizare a untității, neprezentând nici adresa consiliului local.
În ședința extraordinară a Consiliului Local Bălcești din data de 16.11.2016, primarul a inițiat și pus pe ordinea de zi trei proiecte de hotărâri. (…) În cadrul ședinței au fost contestate atât legalitatea împărțirii în trei hotărâri a unei singure hotărâri așa cum a fost supusă aprobării și respinsă în ședința consiliului local din data de 28 septembrie 2016, precum și cvorumul necesar.
Secretarul orașului Bălcești nu a acordat avizul de legalitate pentru cele trei hotărâri, în consecință acestea nefiind adoptate. În procesul verbal al ședinței este consemnat modul cum s-au desfășurat lucrările. (...)
Proiectele de hotărâri ale consiliului local au ca scop rezolvarea situației critice în care se află unitatea, care are în prezent o datorie de 470.913 lei, un număr de 43 beneficiari persoane vârstnice și 29 de angajați care din luna august nu și-au mai primit salariile, depunând în acest sens acțiune în instanță pentru recuperarea acestora. (...)
Proiectul de hotărâre a consiliului local, privind transmiterea căminului către consiliul județean, nu prevede și preluarea datoriei instituției, chiar dacă în eventualitatea aprobării transmiterii căminului către consiliul județean, datoria acestuia rămâne în sarcina consiliului local.
În ședința consiliului local din data de 29.11.2016, primarul a solicitat modificarea ordinei de zi prin introducerea proiectului de hotărâre inițiat de un număr de 6 consilieri locali, referitor la rectificarea bugetului local cu suma de 470.913 lei, reprezentând cheltuielile de funcționare ale căminului. În urma supunerii la vot cele două hotărâri inițiate de cei 6 consilieri locali (5 PSD și 1PER), au avut un număr de 6 voturi pentru ale inițiatorilor și 7 voturi abțineri (5 PNL și 1 PER).
Salariații instituției au depus acțiune în instanță, prin care solicită plata drepturilor salariale legale aferente lunilor august, septembrie și octombrie 2016, acțiunea făcând obiectul dosarului nr. 3027/90/2016, fiind pe rolul Tribunalului Vâlcea.
Având în vedere situația creată, subsemnatul am depus plângere penală în care am prezentat situația creată.
Solicităm ajutor constând în alimente pentru cei 43 de bătrâni ai căminului din partea tuturor celor care își pot permite.
Director, Popescu Gabriel Mihai
S.O.S., Arad
La un an de la tragedia din Clubul Colectiv, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor incendiului. Cinste și laude pentru Primăria Sectorului 4, din București, care s-a ocupat de realizarea acestuia. La 98 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri și la 10 ani de când sculptorul Florin Codre a încasat 10 mioane de lei pentru „Realizarea Munumentului Marii Uniri de la 1918”, la Arad, nu s-a realizat nimic. MembriI Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, de la Arad, precum și conducătoriI Primăriei Municipiului Arad, ne tot promit diferite soluții și diferite termene pentru realizarea lucrărilor, însĂ, pe teren se vede nimic. A fost desființată o piață și s-a amenajat Parcul Reconcilierii, însă terenul unde a funcționat „Tricoul Roșu”nu a fost amenajat în vederea amplasĂrării monumentului Marii Uniri, locație care a fost promisă în acest an. La Arad, administrația orașului, precum și membri Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, sunt ocupați cu politica sau cu afaceri.
RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE!
M. Roman
Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori